Tip of the Day

Συμβουλές για «πράσινα» Χριστούγεννα

Για τη διακόσμηση, αντί να αγοράσετε έτοιμα στολίδια, χρησιμοποιήστε φυσικά αντικείμενα όπως κουκουνάρια ή φέτες πορτοκαλιού.
Συμβουλές για «πράσινα» Χριστούγεννα

Η περίοδος των γιορτών ξεκινάει με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εντυπωσιακά φώτα και τα στολίδια να αποτελούν την πρώτη έκφραση του εορταστικού πνεύματος αλλά φέτος, περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές ίσως θα πρέπει να λειτουργήσουν λίγο πιο… βιώσιμα. Οι τιμές του ρεύματος, η ανάγκη για ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, όλα αυτά επιβάλλουν μαζί με το εορταστικό πνεύμα και μία πιο «πράσινη» προσέγγιση. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Καταρχήν, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα δέντρα, μπορείτε να επιλέξετε ένα δέντρο σε γλάστρα το οποίο μπορεί να φυτευτεί αργότερα για να ομορφύνει την αυλή σας ή τη βεράντα σας και να παράγει οξυγόνο. Ένα ζωντανό κομμένο δέντρο μπορεί να θρυμματιστεί για να κάνει κομπόστ για τον κήπο σας. Και οι δύο επιλογές βοηθούν στη μείωση απορριμμάτων και πλαστικών και επομένως λιγότερα απόβλητα προς τους χώρους υγειονομικής ταφής.

Για τη διακόσμηση, αντί να αγοράσετε έτοιμα στολίδια, χρησιμοποιήστε φυσικά αντικείμενα όπως κουκουνάρια ή φέτες πορτοκαλιού. Βγείτε για μια βόλτα για να μαζέψετε αντικείμενα από τη φύση (μπόνους ή άσκηση!) και περάστε τη μέρα σας δημιουργικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας χαρτί περιτυλίγματος από οικολογικό χαρτί και χρησιμοποιήστε πρασινάδα με κλαδιά και κουκουνάρια αντί για φιόγκους και κορδέλα. Ζητήστε από τα παιδιά να φτιάξουν χειροποίητες κάρτες δώρου για μια πιο προσωπική πινελιά. Χρησιμοποιήστε ύφασμα και πετσέτες ή επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες δώρου για τύλιγμα. Και πάλι, θα έχετε λιγότερα πλαστικά και σκουπίδια για τα σκουπίδια. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι πολλά από τα φτηνά χριστουγεννιάτικα στολίδια κατασκευάζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν καλή μεταχείριση και αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Υπάρχουν πολλά κρυφά κόστη που συνδέονται με φθηνά είδη, όπως η ζημιά στο περιβάλλον, οι ανεπαρκείς μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Φώτα

Για το φωτισμό, χρησιμοποιήστε φώτα LED όπου είναι δυνατόν και βάλτε χρονοδιακόπτη για να μην είναι αναμμένα όλη τη νύχτα.

Όταν κάνετε δώρα, σκεφτείτε την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Μπορείτε να εστιάσετε σε ένα ή μερικά αντικείμενα που θα διαρκέσουν και θα μείνουν έξω από τη χωματερή. Αγοράστε τοπικά για να υποστηρίξετε τα καταστήματα της γειτονιάς ή «αγοράστε» εμπειρίες όπως εισιτήρια κινηματογράφου, κάρτες αναψυχής, περιηγήσεις σε σπήλαια, εισόδους σε ιαματικές πηγές…χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να προσαρμόσετε ένα δώρο στα ενδιαφέροντα του παραλήπτη.

Και φυσικά, εάν είναι δυνατόν, αγοράστε μεταχειρισμένα είδη ενώ μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι να κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή άλλους σκοπούς που έχουν νόημα για εσάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ