Tip of the Day

ΕΣΠΑ: Έρχονται οι επιδοτήσεις μικρομεσαίων του 1 δισ. ευρώ

Τα δύο πρώτα και πιο μεγάλα σε αξία προγράμματα επιδοτήσεων του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ, αξίας 1 δισ. ευρώ, επιθυμεί να προκηρύξει το ταχύτερο το αρμόδιο υπουργείο. Τα προγράμματα εγκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε «θεσμικό» επίπεδο από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και πλέον επιχειρείται να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Οι δυο δράσεις είναι ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ουσιαστικά «σπάνε» σε 5 προγράμματα.

Αναλυτικά, ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» θα μοιράσει περίπου 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις διακριτές δράσεις που θα καλύπτουν στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα τους.

Θα γίνει διάκριση σε:

  1. Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό για σχέδια από 18.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ,
  2. Προηγμένο Ψηφιακό Μετασχηματισμός για σχέδια έως 650.000 ευρώ και
  3. Ψηφιακό Μετασχηματισμό  Αιχμής για σχέδια έως 1,2 δισ. ευρώ.

Το πακέτο για την «Πράσινη Μετάβαση ΜΜΕ» θα διανείμει περίπου 700 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δυο διακριτές Δράσεις με τις οποίες ενθαρρύνονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών (π.χ. χρήση συστημάτων ΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η δράση Πράσινη Παραγωγική Επένδυση αφορά σε πιο μικρά σχέδια από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ και
  • Η Δράση Πράσινος Μετασχηματισμός συνδέεται με σχέδια από 200.001 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ. 
TAGS: