Tip of the Day

Τι μπορούν να κάνουν οι manager για να διαχειριστούν έξυπνα τα εταιρικά απόβλητα

Τα τελευταία χρόνια, οι οργανισμοί που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τι μπορούν να κάνουν οι manager για να διαχειριστούν έξυπνα τα εταιρικά απόβλητα

Τα τελευταία χρόνια, οι οργανισμοί που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη διαχείριση των απορριμμάτων των εγκαταστάσεών τους. Όμως, η αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική διαχείριση όλων αυτών των αποβλήτων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις παράγουν περίπου 7,6 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι του εν λόγω τομέα πρέπει να βρουν τρόπους για να μειώσουν τα απόβλητα που παράγουν τα κτίριά τους. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Τα πιο σημαντικά, συνοψίζονται σε τρία βασικά βήματα: τη διενέργεια τακτικών ελέγχων απορριμμάτων, την ανάλυση της υπάρχουσας προσέγγισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εργασία για τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας οργανισμός χειρίζεται τα απόβλητά του σχετίζεται στενά με τη συνολική αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του. Οι καλές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων μπορούν να βοηθήσουν μια εγκατάσταση να εξοικονομήσει χρήματα, να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της και να βελτιώσει την εικόνα της.

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων είναι η κατανόηση των τύπων αποβλήτων που παράγονται σε μια εγκατάσταση. Τα απόβλητα μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως στερεά είτε ως υγρά ενώ κάθε είδος αποβλήτων αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις στη διαχείριση.

Πώς ταξινομούνται όμως τα απόβλητα

Ως προς τα είδη των αποβλήτων, τα πιο συνηθισμένα είναι τα στερεά απόβλητα. Σύμφωνα με την EPA, στερεά απόβλητα είναι οποιαδήποτε σκουπίδια, απορρίμματα ή άλλο απορριπτόμενο υλικό που προκύπτει από βιομηχανικές, εμπορικές, εξορυκτικές και γεωργικές εργασίες. Αυτά μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον εάν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης σωστά, επομένως οι εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για τη σωστή απόρριψή τους.

Ωστόσο, οι βιομηχανικές και δημοτικές εγκαταστάσεις παράγουν μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, της απορροής όμβριων υδάτων και των επεξεργασμένων λυμάτων.

Τα υγρά απόβλητα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ρύπους που θα μπορούσαν να μολύνουν τα αποθέματα νερού και να βλάψουν το περιβάλλον.

Μόλις μια εγκατάσταση κατανοήσει τους κυρίαρχους τύπους αποβλήτων που δημιουργεί, το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξει ένα σχέδιο για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Οι διαχειριστές εγκαταστάσεων μπορούν να ακολουθήσουν πέντε συμβουλές για τη μείωση των απορριμμάτων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων τους.

Τα βασικά βήματα

1. Διεξάγετε τακτικούς ελέγχους απορριμμάτων

Προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου η εγκατάστασή σας παράγει τα περισσότερα απόβλητα, μπορείτε να εστιάσετε στην εύρεση λύσεων. Ξεκινήστε με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών των απορριμμάτων της εγκατάστασής σας. Έστω και απλές αλλαγές, όπως η χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Οι τακτικοί έλεγχοι θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να διασφαλίσετε ότι οι προσπάθειές σας έχουν θετικό αντίκτυπο. Πολλές εγκαταστάσεις διαπιστώνουν ότι η διενέργεια ελέγχων αποβλήτων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

2. Αναλύστε την τρέχουσα προσέγγισή σας

Για να αναλύσετε την τρέχουσα προσέγγισή σας στη διαχείριση απορριμμάτων, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Το είδος και η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων
  • Η πηγή των απορριμμάτων
  • Περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων
  • Οι πιθανές λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων.
  • Έχοντας αυτά κατά νου, οι διαχειριστές εγκαταστάσεων μπορούν να αναπτύξουν ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων προσαρμοσμένο στις εγκαταστάσεις τους.

3. Εφαρμογή σχεδίου μείωσης των απορριμμάτων

Αφού διενεργήσετε έναν έλεγχο και αναλύσετε την τρέχουσα προσέγγισή σας στη διαχείριση απορριμμάτων, εφαρμόστε ένα σχέδιο για τη μείωση των απορριμμάτων. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και στόχους καθώς και στρατηγικές για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Πέρα από το βασικό σχεδιασμό, άλλες λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανακύκλωση: Ρύθμιση προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και άλλων υλικών
  • Κομποστοποίηση: Εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης για τα υπολείμματα τροφίμων
  • Επαναχρησιμοποίηση: Βρείτε τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσετε υλικά αντί να τα πετάξετε.

4. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας

Η εκπαίδευση των εργαζομένων σας σχετικά με τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του σχεδίου σας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους στόχους, τους στόχους και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του σχεδίου.
Φροντίστε να ζητήσετε από τους υπαλλήλους τη συμβολή τους στο σχέδιο. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι συμμετέχουν και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

5. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Η παρακολούθηση της προόδου σας είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε ότι το σχέδιο μείωσης των απορριμμάτων σας λειτουργεί. Παρακολουθήστε την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων και το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Διεξάγετε περιοδικά ελέγχους απορριμμάτων για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να παραμένετε στο χρονοδιάγραμμα με τους στόχους σας.

Εάν δεν σημειώνετε πρόοδο, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις αιτίες και να κάνετε τις κατάλληλες αναθεωρήσεις στο σχέδιό σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ