Tip of the Day

Τι αλλάζει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχείων

Τι αλλάζει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχείων

Προθεσμία δύο και πλέον ετών θα έχουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα για την κατάθεση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την νομιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων, η οποία είναι απαραίτητη για την χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, βάσει νέας τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην έκδοση αποφάσεων που αφορούν αφενός στην έγκριση όρων δόμησης για την νόμιμη επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων κι αφετέρου στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων (A.E.Π.Ο) σε υφιστάμενα ξενοδοχειακά καταλύματα, η νέα ρύθμιση επεκτείνει τις σχετικές προθεσμίες, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που είναι αδειοδοτημένα, διατηρούν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ακόμα και αν από το σύνολο των δικαιολογητικών που προβλέπονται για τη χορήγηση του λείπει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα για την έκδοση της, στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ή ότι αυτό θα κατατεθεί εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης.

Επιπλέον σε ξενοδοχειακά καταλύματα που διέθεταν ειδικό σήμα λειτουργίας το οποίο έχει ανακληθεί λόγω έλλειψης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας επαναχορηγείται. Και εδώ προϋπόθεση είναι να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή εντός τεσσάρων μηνών.

Επιπλέον για την προσκόμιση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην υπηρεσία η οποία χορηγεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας παρέχεται προθεσμία δύο ετών. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να ανακαλέσουν το ειδικό σήμα λειτουργίας σύμφωνα με το νόμο 4442/2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ