Tip of the Day

«Εξοικονομώ 2021»: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των αιτήσεων

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, 13 Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. 

Όπως έχει προαναγγελθεί, οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος και κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής 12 Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ).

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

•    Να υφίστανται νόμιμα. 
•    Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. 
•    Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. 
•    Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.)  σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. 

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και τα κριτήρια

Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2.Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
5.Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Τα ποσοστά ενίσχυσης και η χρηματοδότηση

Ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης, για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 75% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 70% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 55% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 45% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 40% στα ιδιοκατοικούμενα και το ίδιο ισχύει στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο ενώ προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 10% για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.