Tip of the Day

Ακίνητα: Πώς θα γίνονται γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί «πυρετός» μεταβιβάσεων. Πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα myPROPERTY ενώ από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αλλάζουν όλα στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Οι μεταβιβάσεις αυτές θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με μερικά κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Τα βήματα

Δηλώσεις γονικής παροχής – δωρεάς ακινήτου θα ολοκληρώνεται ψηφιακά στα εξής βήματα:

  1. Ο  συμβολαιογράφος  συντάσσει  τη  δήλωση  για  λογαριασμό  δωρητή και δωρεοδόχου
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή και δωρεοδόχου στο myAADE
  3. O δωρητής και δωρεοδόχος αποδέχονται τη δήλωση 
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και σε περίπτωση που προκύπτει φόρος  βεβαιώνεται.
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Εάν προκύπτει πληρωμή φόρου ο δωρεοδόχος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
  7.  Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου  
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myPROPERTY

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων μετά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογούμενων και συμβολαιογράφων. Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα -ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από 2 ή 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α' κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α' κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  •  Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% -10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία είναι:

Α' κατηγορία: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Β' κατηγορία: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).

Γ' κατηγορία: υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.