ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ένα ηχηρό μήνυμα για τις Κεντρικές Τράπεζες, που θα είναι λάθος να μην «ακούσουμε»

«Στο τελευταίο σημείωμα που σου έστειλα, αυτό που δημοσίευσες στο Οικονογράφημα με τίτλο «Οι Κεντρικές Τράπεζες ταξιδεύουν πραγματικά στα… τυφλά», ήθελα να προσθέσω άλλο ένα βασικό κατά την γνώμη μου σημείο. 

Όπως είναι γνωστό η καμπύλη των αποδόσεων στα ομόλογα έχει αναστραφεί εδώ και καιρό και παραμένει έτσι, υποδεικνύοντας αυτό που ποτέ δεν έχει διαψευσθεί στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις, ότι η ύφεση είναι στον ορίζοντα, αν δεν είναι ήδη εδώ με κάποιο τρόπο. 

Η καμπύλη λοιπόν έχει αναστραφεί εδώ και καιρό, πολλούς μήνες αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς από πότε.    

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πληρώνεις ακριβότερα για να δανειστείς βραχυ-μεσοπρόθεσμα, παρά για να δανειστείς μακροπρόθεσμα. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον είναι μεγαλύτερη από εκείνη για μετά από δέκα και περισσότερα χρόνια. 

Όμως αυτό είναι κάτι με το οποίο είναι ασύμβατη η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ένα κόστος δανεισμού το οποίο να υπερβαίνει το επιτόκιο των ήδη εκδοθέντων δανείων. 

Με άλλα λόγια οι υπεύθυνοι για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή οι Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορούν να αφήσουν αυτή την κατάσταση να τραβήξει υποσκάπτοντας ανεπανόρθωτα το έδαφος κάτω από τα πόδια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Για να το πω όπως πρέπει, η «καμπύλη» αυτή πρέπει να εξομαλυνθεί επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν το κόστος δανεισμού υπερβαίνει το επιτόκιο που πληρώνουν τα δάνεια που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν. 
Και εδώ πρέπει να επισημάνω ότι κάθε φορά που η αντιστροφή της καμπύλης «αντιστράφηκε» και επανήλθε στην φυσιολογική της τάση, αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των επιτοκίων. 

Το σημαντικό εδώ όμως είναι να δούμε το πώς. 

Οι αποδόσεις τόσο των διετών όσο και των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν, με τα πρώτα δηλαδή τα διετή να υποχωρούν, περισσότερο από τα δεύτερα. Ποτέ το αντίστροφο. 

Σε καμία περίπτωση η καμπύλη δεν αντιστράφηκε επειδή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πήγε υψηλότερα. 
Το υπογραμμίζω αυτό, προφανώς κόντρα στο ρεύμα, επειδή από πολλές πλευρές εικάζεται ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου θα ανέβει από το σημερινό τους επίπεδο. Δεν το νομίζω…

Αυτή η αντιστροφή προφανώς είναι τώρα πολύ πιο σημαντική από ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980. 
Και οι κραδασμοί από αυτό θα γίνουν πολύ πιο αισθητοί. 

Ένας φίλος που μίλησα πρόσφατα από την χρηματαγορά του Λονδίνου επέμενε ότι μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν το νομίζω… 

Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε – πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη – πως οι αποδόσεις των δύο ετών θα μειωθούν πολύ απότομα κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. 

Εκτιμώ πως η καμπύλη αποδόσεων στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ηχηρό μήνυμα και πρέπει να το ακούσουμε… 
Και όπως καταλαβαίνεις όταν αυτό συμβεί θα έχουμε «νέα» από το δολάριο. 

Αυτά τα λίγα ήθελα να προσθέσω και πάλι σε χαιρετώ ελπίζοντας να τα πούμε από κοντά». 

Παραθέτω το σημείωμα του κ. Χ χωρίς καμία παρέμβαση.