INSIDE OUT

Μπούμερανγκ για Σούνακ η μη συνάντηση με Κυριάκο, Λήξαν το θέμα για Αθήνα, Γιατί έφυγαν οι μειονοτικοί του ΣΥΡΙΖΑ οέο;

Ψυχραιμία και πάμε παρακάτω είναι το κλίμα στην Αθήνα μετά το διπλωματικό επεισόδιο μεγατόνων που προκάλεσε η άρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το κλίμα θα μεταφερθεί και στην συνάντηση που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η αψυχολόγητη κίνηση Σούνακ τον εκθέτει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δείχνει ηγέτη που έχει πενιχρή σκακιστική ικανότητα. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Λονδίνου μετά απ΄ αυτό; Πώς θα επουλώσει το ψυχολογικό χάσμα με την Αθήνα τους επόμενους μήνες; Ποια τα ίχνη που αφήνει στην εικόνα του στην διεθνή σκηνή; Το τσουνάμι αρνητικών δημοσιευμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει τον αντίκτυπο της κίνησης Σούνακ. Εδώ βλέπω ένα μπούμερανγκ να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

Γερά θεμέλια

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο, μέλη της ελληνικής αποστολής όπως ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, δέχτηκαν μηνύματα από συντηρητικούς βουλευτές οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία, την λύπη και τον σκεπτικισμό τους για αυτή την απρόσμενη αντίδραση. Ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον κυνηγούσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να μαζέψει ό,τι μπορούσε. Για την Αθήνα, πάντως, το επεισόδιο θεωρείται λήξαν. Άλλωστε, πρόκειται για μια ένα διπλωματικό επεισόδιο κι όχι για κρίση.

Όπως λένε όλα τα «πουλάκια» στο Μαξίμου, οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν βάθος και γερά θεμέλια, και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα.

Ενδιαφέρον

Και κάπως έτσι, αυτά που δεν συζήτησε με τον κ. Σούνακ ο Κυριάκος, θα συζήτησε με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Εδώ στιγμιότυπο από την συνάντηση που ανέβασε στα σόσιαλ ο οικονομικός σύμβουλος του ΠΘ Αλέξης Πατέλης.

Σε αυτή ξεδιπλώθηκε όλη η ατζέντα: πόλεμος στο Ισραήλ, Ουκρανία, πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα και φυσικά και το επίμαχο της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Στάρμερ έδωσε την εντύπωση γνώστη των διεθνών θεμάτων και η συνάντηση μαζί του είχε ενδιαφέρον. Τελικά η κίνηση Σούνακ επέστρεψε στην Ελλάδα να διεθνοποιήσει με τρόπο σαρωτικό το αίτημα της επανένωσης, σε μια εποχή που οι ίδιοι οι βρετανοί βλέπουν με πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια το αίτημα.

Και στο βάθος Ερντογάν

Η επεισοδιακή εβδομάδα κλείνει για τον Πρωθυπουργό με ταξίδι στο Ντουμπάι για την CΟΡ28, ενώ την επόμενη, όλη η προσοχή θα στραφεί στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Φυσικά η Τουρκία, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει σκακιστικές ικανότητες επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο με τον Σούνακ για να πει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει οπλικά συστήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο με το οποίο σύναψε αμυντική συμφωνία. Όπως τονίζεται πάντως από τον Αθήνα, αυτά είναι πιο πολύ τουρκική φιλολογία.

Νέο κόμμα στην Βουλή

Στα εσωτερικά, κλείνει και τυπικά το θέμα με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που συστήνουν οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά το όνομα είναι φετίχ καθώς ο Πρόεδρος και αυτής της ΚΟ λέγεται  Αλέξης. Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλέξης θα ανέβει στο βήμα της Βουλής ως Πολιτικός Αρχηγός πλέον, το βράδυ του Προϋπολογισμού, και θα γίνουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις. Ο Μεσσήνιος βουλευτής, ο οποίος το καλοκαίρι έκανε πίσω από την διεκδίκηση της θέσης στην εσωκομματική εκλογή, και προτίμησε να είναι στο πλευρό, αντί απέναντι από την κ. Αχτσιόγλου, βρίσκεται σήμερα Πρόεδρος κόμματος με τους εξής βουλευτές στην ομάδα του: Σία Αναγνωστόπουλου, Ευκλείδη, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο, Θεανώ, Μερόπη Τζούφη, Πέτη Πέρκα, Έφη Αχτσιόγλου και τους δύο μειονοτικούς Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, και Φερχάτ Οζγκιουρ.

Δεν αντέχουν

Η απομάκρυνση των δύο τελευταίων από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχει διερευνηθεί, ούτε εξηγηθεί ακόμα. Οι βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης, ειδικά ο δεύτερος, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής την προεκλογική περίοδο από τη Νέα Δημοκρατία μετά και τις καταγγελίες του πρώην διπλωματικού συμβούλου Γ. Αϋφαντή περί κινητοποίησης του τουρκικού Προξενείου υπέρ του Φερχάτ Οζγκιούρ. Έλαβε 12.000 και σταυρούς, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπήρχαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τοπικά στελέχη του.

Γιατί, όμως, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές έφυγαν απ’ το μαντρί; Ειλικρινά δεν θέλω ούτε καν να υποψιαστώ ότι έχει να κάνει με την ιδιωτική ζωή του νέου Προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τον Τάιλερ απ’ το πλευρό του. Γιατί τότε, προβλέπω φουρτούνες στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Ευκλείδη, Σίας, Θεανούς και της ομάδας των δικαιωματιστών οι οποίοι έχουν μια πολύ συνεκτική ατζέντα σε θέματα όπως πχ ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σας φιλώ

Η Πυθία 

TAGS: