INSIDE OUT

Διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα με φόντο τις εκλογές στη Μ. Βρετανία - Το τηλεφώνημα του Lodge - Αποφασιστικός Κασσελάκης

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 χθες το βράδυ έφτασε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί». Η πρώτη πρόταση της δήλωσης προκάλεσε σοκ και δέος. Ενδεικτικό του πόσο μεγάλο ήταν και το σοκ και το δέος, από την πρωτοφανή ακύρωση συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, ήταν ότι για αρκετά λεπτά το θέμα δεν μεταδόθηκε πουθενά ως είδηση: Ήταν πολύ απίθανο για να είναι αληθινό ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση εβδομάδων, λίγες ώρες πριν, χωρίς αιτιολογία, και οι δημοσιογράφοι προφανώς ήθελαν επιβεβαίωση. Στο Λονδίνο ήταν 19:00.

Εξαιρετικό κλίμα

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος είχε συναντηθεί τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που, όπως γνώριζαν οι πιστοί μου, είναι αυτός που πιθανότατα θα ξαναφέρει τους Εργατικούς στην εξουσία μετά από είκοσι χρόνια. Η συνάντηση με τον στιβαρό Sir Keir Starmer, έγινε στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία και πήγε καλά.

Παρόντες από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η διπλωματική σύμβουλος του ΠΘ Άννα-Μαρία Μπούρα, ο τομεάρχης Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, από το γραφείο Τύπου του ΠΘ οι Χρήστος Ζωγράφος και Αριστοτελία Πελώνη, και ο Αλέξης Πατέλης. Οικοδεσπότης στο κομψό οίκημα του Mayfair ο πρέσβης Γιάννης Τσαούσης, διευθυντής του γραφείου του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. 

Το τηλεφώνημα

Είναι μέρος της δουλειάς των διπλωματών να λένε όλες τις ειδήσεις. Και τις καλές και τις κακές. (Αυτό για όσους νομίζουν ότι οι διπλωμάτες απλά χαμογελούν).

Την είδηση περί ακύρωσης της συνάντησης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό μετέφερε τηλεφωνικά στην ελληνική αποστολή, ο Matthew Lodge, ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα.

Η σύσκεψη

Η είδηση κεραυνοβόλησε άπαντες, αλλά το χειρίστηκαν. Μετά από μια μίνι-σύσκεψη, όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, συμφώνησαν στη δυναμική απάντηση απέναντι στην πρωτοφανή διπλωματικά πρόκληση. Ενόχληση με δήλωση σε υψηλούς τόνους του ίδιου του Κυριάκου. Ούτε πηγές, ούτε διαρροές, ούτε παρασκήνιο. Καθαρά, δυνατά και δημόσια. Λίγα λεπτά αργότερα έφτανε στους Έλληνες δημοσιογράφους το κείμενο από το laptop του Ζωγράφου.

Με διαρροές

Κι ενώ η ελληνική πλευρά δεν μάσησε ούτε λεπτό δείχνοντας πυγμή, στο BBC ανώτατος  αξιωματούχος των Τόρις, διέρρεε ότι «η συνάντηση έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω των δηλώσεων (του Έλληνα Πρωθυπουργού) σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εκεί. Είναι ανεύθυνο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι μπορεί να τελούν υπό διαπραγμάτευση». 

Αντίδραση Ραν Ταν Πλαν, καθώς η επίμαχη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC One και στη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg δόθηκε 24 ώρες νωρίτερα. *(Ολόκληρος ο διάλογος για το επίμαχο θέμα στο τέλος).

Και στο βάθος εκλογές

Οι αναφορές του Κυριάκου για το ιδιοκτησιακό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, (σύμφωνα με ειδικούς αυτό είναι το σωστό, καθώς η έκφραση Γλυπτά παραπέμπει σε κινητές αξίες, άρα θα μπορούν να σταθούν και αυτόνομα οπουδήποτε, σε αντίθεση με τη θέση ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μετώπης), όσο και η υπενθύμιση της δημοσιογράφου για τη στάση του Starmer στο ζήτημα, φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στην 10 Downing Str. 

Είτε το Μάιο, είτε τον Δεκέμβριο του 2024, θα γίνουν εκλογές στη Μ. Βρετανία και ο Sir Keir προηγείται με είκοσι μονάδες. Ο Σούνακ, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία σόκαρε εξίσου τους τυπολάτρες βρετανούς, βάζει το θέμα των Μαρμάρων στο κέντρο της προεκλογικής ατζέντας και δημιουργεί κορυφαίο διπλωματικό επεισόδιο με μια φίλη χώρα. Η πρόταση να γίνει η συνάντηση με τον αναπληρωτή του, εξελήφθη ως προσβλητική για την Αθήνα.

Μπράβο Στέφανε 

Εξίσου δυναμική, καθαρή, αποφασιστική και γρήγορη ήταν η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη για το ζήτημα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις 23:00 χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση Σούνακ, και υπογράμμισε ότι η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους τους θεσμούς και στα δίκαιά μας».

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, μια ώρα μετά την αντίδραση Κασσελάκη, 23:57, έγινε γνωστή η αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω δήλωσης του βουλευτή Δ. Μάντζου, υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών. Κι αυτή στο ίδιο κλίμα, (απαράδεκτη ενέργεια κλπ κλπ) αλλά το momentum το έχασε. Κρίμα για το κόμμα της Μελίνας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

*Τι ειπώθηκε στο BBC

-Laura Kuenssberg: Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για έναν πεδίο στο οποίο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ακροατές μας, πολλοί από αυτούς θα έχουν ακούσει για τα Ελγίνεια μάρμαρα ή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα.

-Laura Kuenssberg: Τα αποκαλείτε Γλυπτά του Παρθενώνα. Μεταφέρθηκαν στη χώρα μας τον 19ο αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος ήταν Βρετανός διπλωμάτης εκείνη την εποχή. Εδώ βλέπουμε αυτά που βρίσκονται εδώ, στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί βλέπουμε αυτά που βρίσκονται στο σπίτι τους, στην Αθήνα. Προς το παρόν, λοιπόν, δεν είναι μαζί. Λέτε εδώ και πολύ καιρό, η Ελλάδα λέει εδώ και πολύ καιρό ότι θα ήθελε πάρα πολύ να τα έχει πίσω. Πού πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη: θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, αρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανενωση τους.

Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι' αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον.

- Laura Kuenssberg: Τώρα, είχατε δηλώσει πεπεισμένος πως αν επανεκλεγείτε -έχετε επανεκλεγεί- τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είστε, λοιπόν, πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία; Έχετε ανοιχτή γραμμή με τον George Osborne, τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου;

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ελπίζω… Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, θα το επαναλάβω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις.

-Laura Kuenssberg: Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να τα καταφέρετε εντός του χρονοδιαγράμματός σας;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ελπίζω, ναι. Μόλις εκλέχθηκα, έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου. Είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας στην Ευρώπη οι Πρωθυπουργοί να ανταμείβονται για τη δουλειά που κάνουν. Αλλά θεωρώ ότι το καταφέραμε αυτό. Αλλάξαμε την πορεία της χώρας. Η οικονομία έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Παρακολουθούσα την προηγούμενη συζήτηση που είχατε, σχετικά με τους φόρους και την επιβάρυνση του μέσου πολίτη. Έχουμε μειώσει τους φόρους αλλά έχουμε επίσης αυξήσει την ανάπτυξη. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας.

-Laura Kuenssberg: Και τέλος, για τα Μάρμαρα, τα Γλυπτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Keir Starmer έχει αναφέρει ότι θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα αν γίνει Πρωθυπουργός. Είναι αλήθεια αυτό; Σας το έχει πει;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω. Θα συναντήσω τον Keir Starmer και, φυσικά, τον Πρωθυπουργό. Ίσως μπορέσω να σας ενημερώσω μετά.

-Laura Kuenssberg: Αυτό θα ήταν υπέροχο. Μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε εδώ στο στούντιο μαζί μας πριν από τις συναντήσεις σας με τον επικεφαλής των Εργατικών και τον Πρωθυπουργό.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

TAGS: