INSIDE OUT

Η απόσυρση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ακυρώνει την προσδοκία για τέλος της ανομίας στα ΑΕΙ – Στον ΣΚΑΪ απόψε ο Κυριάκος

Μεταξύ Ερντογάν και Νότη Μηταράκη ο Πρωθυπουργός, δεν ήξερε προς τα πού να κοιτάξει χθες. Να κοιτάξει τον Ερντογάν και την πρώτη συνάντηση μετά τα «Μητσοτάκης γιοκ»; Ή να κοιτάξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωνε το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ίδρυση της έφιππης; Στο Βίλνιους ήταν το βαρύ επικοινωνιακό πυροβολικό του Μαξίμου (Τσιόδρας, Πελώνη, Ζωγράφος). Στο Μαξίμου ο Πίνατ. Και τα τηλέφωνα άναψαν απ’ τις διαρροές.

Δυσαρέσκεια

Την ίδια ώρα, όμως, πήραν «φωτιά» και τα σόσιαλ με την δυσαρέσκεια πανεπιστημιακών, και ένθερμων ψηφοφόρων του Κυριάκου, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν τις ανακοινώσεις Μηταράκη. Κι εκεί που περίμεναν η φρέσκια και παντοδύναμη κυβέρνηση να κάνει πράξη τολμηρές μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές στον χώρο τον πανεπιστημίων, προέκυψε ορμή, αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση: αυτή του ξηλώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας των 1.060 ατόμων και η ενσωμάτωσή της στους ειδικούς φρουρούς. Η πικρία για την υποχώρηση, μεγάλη. Μεγάλη πρέπει να είναι και η πικρία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς ήταν ο υπουργός που κατέθεσε το νομοσχέδιο ίδρυσής της (2021) και υπέστη τα γνωστά από όσους αντιδρούν.

Έρχεται το ιππικό

Κι ενώ η Αθήνα αναρωτιέται εάν ο Μηταράκης αποφάσισε μόνος του να εξαγγείλει το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας -εμβληματική αλλαγή για να μπει τέλος στην ανομία των πανεπιστημιακών χώρων-, μια μέρα που η επικαιρότητα μοιράστηκε μεταξύ συνάντησης Πρωθυπουργού με Ερντογάν και ανακοίνωσης υποψηφιότητας Αχτσιόγλου, στον αφρό βγήκε (πάλι από το Νότη), η ιδέα ίδρυσης έφιππης (αστυνομίας), σε τουριστικές περιοχές. Η ιδέα της έφιππης μάλιστα συνδυάστηκε άμεσα με ανακοίνωση άλλου υπουργείου για την (εύλογη) προστασία των ιπποειδών από τον καύσωνα. Ο επιτελικός συντονισμός ωστόσο την ακύρωσε άμεσα.

Εξηγήσεις απόψε

Το ουσιαστικό και επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα της κυβέρνησης καλείται να ακυρώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε ήδη Αθήνα και σήμερα το βράδυ δίνει συνέντευξη στην Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ).

Από το καταπληκτικό κλίμα στην Ρίγα, (ο Λετονός ομόλογός του τον αποκάλεσε ηγέτη της Ελλάδας, μιας χώρας που ηγείται στην περιοχή!), και το Βίλνιους, στην κυβερνητική μπίχλα. Τρεις μέρες έλειψε.

Ελληνοτουρκικά

Πριν πάω Ωδείο, στέκομαι στον Τάσο Χατζηβασιλείου και τα ελληνοτουρκικά. Όπως εξήγησε (ΕΡΤ), μετά και την εξομάλυνση των σχέσεων η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί ξανά στην Δύση, και αυτό είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενο. «Οι δύο ηγέτες βγαίνουν από μια εκλογικής αναμέτρηση νικητές, και αυτό έχει επίσης την σημασία του» σημείωσε.

Ωστόσο, τα βήματα μέχρι να μιλήσει κανείς για ουσιαστική πρόοδο στην ελληνοτουρκική διαφορά είναι πολλά: η Τουρκία πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να υπογράψει την Unclos (Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), κάτι που καταργεί το casus belli,  και φυσικά να δεχτεί ότι η διαφορά με την Ελλάδα είναι αποκλειστικά και μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Βέτο

Ο Τάσος, εκτός από διεθνολόγος, πολύγλωσσος, εργατικός και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ έχει την μεγάλη ατυχία να γεννηθεί στις Σέρρες. Μια βδομάδα μετά τις εκλογές υπέστη μίνι-ψυχρολουσία όταν σε ραδιοφωνική συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο Παύλος Τσίμας τον προλόγισε ως «υφυπουργό Εξωτερικών» και μετά προσπάθησε να το μπαλώσει κάνοντάς το χειρότερο: «α, έμεινα με την διαρροή». Δηλαδή, επιβεβαίωσε ότι οι διαρροές τον έδιναν υφυπουργό Εξωτερικών, μέχρι που ένας κοντός σερραϊκός δάκτυλος έθεσε βέτο. Ίσως από φθόνο, γιατί ο Τάσος παρά διακόσιες ψήφους θα έβγαινε πρώτος βουλευτής στο Νομό.

Ένα γραφείο, δυο γλάστρες και ένας φάκελος

Και φτάνω στην μεγάλη στιγμή της Έφης Αχτσιόγλου στο Ωδείο Αθηνών. Όπως όλοι θυμάστε, είχα κανονίσει να πάω έτσι κι αλλιώς χθες για ν’ απολαύσω Πελεγρίνη σε απαγγελία Πλάτωνα. Ο Θεοδόσης ήταν υπέροχος. Η Έφη πάλι, δεν.

Την παρακολούθησα να βάζει το σακάκι πριν κατέβει από το αυτοκίνητο. Η πρώτη της κίνηση ήταν να δώσει στον αστυνομικό ασφαλείας της έναν μαύρο φάκελο που κρατούσε. Μετά χαμογέλασε στον φακό και περπάτησε μέχρι το Ωδείο.

Εκεί την περίμενε ένα μίζερο γραφείο που είχε στηθεί συμμετρικά ανάμεσα από δύο φυτά εσωτερικού χώρου. Ζήτησε τον μαύρο φάκελο, της τον έδωσαν, τον άνοιξε και διάβασε το διάγγελμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της. Το βλέμμα, αυτάρεσκο και απόμακρο.

Πιο ζεστή η εικόνα στο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους μετά. Τι έμεινε από την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση στο Ωδείο Αθηνών; Ένα γραφείο, δυο γλάστρες κι ένας φάκελος.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

TAGS: