BACKSTORY

Κλείνει το deal για την Κρήτη – Οι μάχες στο ταμπλό – H Avramar θέλει χρόνο

Κοντά σε συμφωνία ΔΕΗ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Κρήτη

Σχεδόν κλεισμένη είναι σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία της ΔΕΗ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την εξαγορά από τη Δημόσια Επιχείρηση της μονάδας «ΗΡΩΝ 1», με σκοπό τη μεταφορά της στην Κρήτη. Μάλιστα, από τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι το deal μπορεί να οριστικοποιηθεί τόσο άμεσα, ώστε η μονάδα να βρίσκεται στο νησί ήδη το επόμενο καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι η «ΗΡΩΝ 1» ανήκει στην ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, μέλος του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και είναι εγκατεστημένη στη Θήβα. Πρόκειται για μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου, ενώ αποτελείται από τρεις αεροστροβίλους, συνολικής ισχύος 147 MW. Η απόκτηση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού εξυπηρετεί το σχέδιο που έχει καταστρώσει η ΔΕΗ για την ενεργειακή «θωράκιση» του νησιού, τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική από τον ΑΔΜΗΕ.

Στην περίπτωση που όντως η «ΗΡΩΝ 1» μεταφερθεί μέσα στο πρώτο μισό του έτους στην Κρήτη, τότε θα συμβάλει στην κάλυψη του ελλείμματος ισχύος (το οποίο εκτιμάται στα 190 MW) που θα υπάρξει στο νησί τη θερινή περίοδο του 2024, με την αύξηση των φορτίων κυρίως λόγω του τουρισμού. Παράλληλα, ο σταθμός προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και μετά την ολοκλήρωση του Κρήτη-Αττική, το καλοκαίρι του 2025, αποτελώντας μία από τις μονάδες εκτάκτων αναγκών που θα χρειαστεί να βρίσκονται σε επιφυλακή (ψυχρή εφεδρεία), ώστε σε τυχόν βλάβη των διασυνδέσεων (Κρήτη-Αττική, Κρήτη-Πελοπόννησος) να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες σε ρεύμα.

Επιτόκια... και η εξέλιξή τους

To θέμα των επιτοκίων είναι αυτό που θα μας απασχολήσει το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι σκέψεις και οι δηλώσεις αντικρουόμενες. Όπως και να έχει πάντως, οι δηλώσεις Λαγκάρντ αποτελούν ηλιαχτίδα για την Ε.Ε. και για τις επιχειρήσεις της. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη χρόνος πολύς και το καλοκαίρι δεν είναι τόσο κοντά. Ακόμη και αν πρόκειται για.. αρχή καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, μια πτώση των επιτοκίων που θα μειώσει στις τράπεζες τα έσοδα από τους τόκους, θα οδηγήσει σε μια αύξηση των χορηγήσεων, που θα αντισταθμίσει το χαμένο έσοδο. 

Επενδυτές από την Ασία

Δυναμικά κινούνται και γίνονται πολύ active στα πράγματα επενδυτές από την Ασία σε ό,τι αφορά τα ελληνικά χρηματιστηριακά πράγματα, θεωρώντας πως έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα και μπορούν να τοποθετήσουν κάποια από αυτήν σε ελληνικές μετοχές.

Καλή χρονιά για το ΧΑ

Η τρέχουσα χρονιά ασχέτως το τι λένε οι οίκοι αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για το Χρηματιστήριο. Όχι, ίσως, τόσο καλή όσο το 2023 όμως, δεν εκτιμάται πως θα είναι μια κακή χρονιά. Άλλωστε, τα κέρδη των επιχειρήσεων συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως επίσης, και η προοπτική αύξησης του ΑΕΠ που, φυσικά είναι άμεσα σχετιζόμενη με την κερδοφορία των εταιριών.

Πού «βγάζουν» οι «μάχες» των κεφαλαιοποιήσεων

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στις «μάχες» των εισηγμένων, και μιλάμε για τον FTSE 25, δηλαδή τους μεγάλους του Χρηματιστηρίου, και για τις θέσεις στην κατάταξη με τις κεφαλαιοποιήσεις. Χτες, η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos βρέθηκε πάνω από αυτήν του ΟΤΕ, με 5,386 δισ. και 5,375 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια, αμφότερες οι μετοχές υποχώρησαν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μια και μιλάμε για «μάχες», να σημειώσουμε μία ακόμα που δίνουν οι τραπεζικές Eurobank και Εθνική. Η πρώτη έχει κεφαλαιοποίηση 6,366 δισ. ευρώ και η δεύτερη στα 6,265 δισ. ευρώ, όχι μακριά δηλαδή μεταξύ τους.

«Κοιτάζουν» το... δισεκατομμύριο

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάμποσες μετοχές στον FTSE/ΧΑ LARGE CAP που απέχουν από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης. Κάποιες εισηγμένες απέχουν περί τα 350 εκατ. ευρώ, κάποιες ακόμα περισσότερο, περί τα 450 εκατ., κάποια είναι… οριακά άνω του ορίου και πάει λέγοντας. Υπάρχουν και 1-2 που θεωρητικά «βλέπουν» από κοντά τον τίτλο του billionaire, καθώς υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ και παραπάνω. Ο λόγος για τις Ελλάκτωρ και ElvalHalcor, με την πρώτη χθες να ενισχύεται 3,6% και τη δεύτερη να χάνει περί το 2%. Δεν εννοούμε ότι θα το «πιάσουν» το δισεκατομμύριο, απλώς το σχολίαζαν χτες οι traders και εμείς το μεταφέρουμε.

ΤΙΤΑΝ: «Πάτησε» πάνω που προβλημάτιζε

«Έγραψε» δύο διορθωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, ξεκίνησε και νωθρά προς πτωτικά τη χθεσινή ημέρα και οι «παίκτες» άρχισαν να προβληματίζονται αν η ανοδική τροχιά της τσιμεντοβιομηχανίας στο ταμπλό είχε εξαντληθεί. Πάντως, οι επενδυτές επέστρεψαν και οδήγησαν το χαρτί σε θετικό έδαφος και στα 22,2 ευρώ. Κάπου στα 22,35 ευρώ είναι ένα τοπικό υψηλό, άρα και τεχνικό σημείο, αλλά αυτά είναι σχετικά, ενώ «τρέχει» και buy back.

Αντέδρασε από το χαμηλό η Dimand

Στις 8 Ιανουαρίου η μετοχή της Dimand, της μεγαλύτερης εγχώριας ιδιωτικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, έγραψε το ιστορικό της χαμηλό, κάπου στα 10 ευρώ, σε όρους «κλεισίματος», γιατί αν θυμόμαστε καλά ενδοσυνεδριακά έχει κάνει και χαμηλότερο. Μια φορά πάντως, κατάφερε να «καπαρώσει» σχεδόν 1 ευρώ κάνοντας ανοδικό σερί από την επόμενη ημέρα και μετά. Ο τελευταίος γύρος πτώσης είχε ξεκινήσει κάπου από τα 11,2 ευρώ. Για να δούμε λοιπόν την τάση της μετοχής.

Πτωτικό σερί για Πλαστικά Θράκης και Fourlis

Ούτε… συνεννοημένες να ήταν οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Fourlis. Και οι δύο έκαναν πρόσφατη ανοδική «μυτούλα» στις 9 Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν «γράψει» σερί 6 αρνητικών συνεδριάσεων, γυρίζοντας προφανώς σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τα 4,55 ευρώ υποχώρησε στα 4,18 ευρώ η πρώτη, από τα 4,35 προς τα επίπεδα λίγο κάτω των 4 ευρώ η δεύτερη. Δεν έγινε, δα, και κάποιος χαμός, ενώ πρόκειται για σημαντικά μέλη της επιχειρηματικής σκηνής, της Mid Cap και της αγοράς γενικότερα. Με τους επενδυτές να περιμένουν το σημείο στήριξης για τα χαρτιά.

Η Avramar θέλει χρόνο

Η υπόθεση με την Avramar έχει πολύ πολύ δρόμο μπροστά της μου εξηγούσε τραπεζικός παράγοντας. Η εξέλιξη δεν θα είναι γρήγορη. Και οι καθυστερήσεις.... πάντα έχουν κόστος επί της ουσίας κυρίως για την εταιρία που ήδη έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Πάντως, στη συγκεκριμένη υπόθεση η αναδιάρθρωση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επειδή είχαν προηγηθεί και άλλες στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών για να φτάσουμε στην Avramar καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε ότι προέχει να δημιουργηθεί μια κατάσταση βιώσιμη αντί να κοιτάζουμε το ποσοστό ανάκτησης και μόνο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Avramar.

Ενδιαφέρον αλλά μόνο για… σφυρί

Γενικότερα, όμως, σε ό,τι αφορά στις εταιρίες με προβλήματα οι τράπεζες αλλά και όσοι αναλαμβάνουν τις αναδιαρθρώσεις έχουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αυτή την περίοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των funds δεν ενδιαφέρεται να μπει με τη λογική του επενδυτή που αναλαμβάνει αναδιαρθρωμένο δανεισμό αλλά θέλει δημοπρασίες καθαρών εταιριών, δηλαδή θέλει μόνο ενεργητικό. Οι τράπεζες δεν βολεύονται από αυτό και έτσι δουλειές δεν γίνονται ή γίνονται με το σταγονόμετρο. Βέβαια, όσο χρονίζουν προβληματικές καταστάσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Φουσκωμένη ή κάτι άλλο;

Αντίδραση είχαμε χθες από την  μετοχή της Κλουκίνας Λάππας μετά από σερί πτώσης. Με βάση τα γνωστά στοιχεία η αποτίμηση της εταιρίας είναι ολίγον τι φουσκωμένη καθώς η ακίνητη περιουσία maximum αποτιμάται σε 1,35 ευρώ ανά μετοχή. Εκτός και αν, συμβαίνει κάτι άλλο.

TAGS: