BACKSTORY

Αναμενόμενη χρηματιστηριακή αντίδραση - Οι επισκέπτες από την ΕΚΤ - Η Prodea, η Siemens και οι νέες πλατφόρμες

Αναμενόμενη χρηματιστηριακή αντίδραση

Kάπως αναμενόμενο μετά τα γρήγορα κέρδη να έρθουν και οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο.

Συνήθως έτσι συμβαίνει και έτσι πάντα επέρχεται η ισορροπία. Ωστόσο οι διεθνείς οίκοι εξακολουθούν να δίνουν στόχους για όλο και υψηλότερα τιμήματα σε ό, τι αφορά τις τράπεζες.

Η Euroxx για παράδειγμα, περιμένει μεγαλύτερες τιμές γύρω στο 50% στο προσεχές χρονικό διάστημα για τις συστημικές τράπεζες.

Και η HSBC ευπειθώς αναφέρει…

Όμως και η HSBC δεν πάει πίσω... Η Ελλάδα από τα βιώσιμα story διαρθρωτικής ανάπτυξης, λέει ο οίκος που βλέπει ανοδικές τις τάσεις των μετοχών και χαρακτηρίζει ελκυστικές κυρίως τις τράπεζες. 

Η αυξημένη πιστωτική επέκταση του Σεπτεμβρίου

Να σημειώσουμε πως η αυξημένη πιστωτική επέκταση του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι το αποτέλεσμα κυρίως των δανείων που προσπάθησαν να δώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του RRF προκειμένου να δείξουν καλά αποτελέσματα κυρίως για το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο αυτό αφορά μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι επισκέπτες από την ΕΚΤ

Τα επιτελεία της ΕΚΤ είχαν ξεχυθεί χθες στην Αθήνα... Είναι  χαρακτηριστικό πως πήγαιναν όλοι μαζί και κυρίως στα μεγάλα καταστήματα και στα πολυκαταστήματα. Το ενδιαφέρον τους... κυρίως στα ηλεκτρονικά...

Ανεξάρτητες αρχές

Στην ανεξαρτησία τους με νέα μανιφέστα επιμένουν και ορθώς οι ευρωπαϊκές αρχές με γνώμονα έναν και μόνον: Την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής.

Προβληματισμός στις ΑΕΕΑΠ και συμμαχία για νέο νόμο

Ζήτημα αλλαγής στο θεσμικό, νομικό και φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ έβαλαν χτες στελέχη και επικεφαλής του κλάδου στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo 2023. Μάλιστα, όπως είπε ο Τάσος Καζίνος της Trastor, ο νέος κλιματικός νόμος προβληματίζει καθώς π.χ. στο 30% μιας νέας εγκατάστασης πρέπει να μπούνε φωτοβολταϊκά. Και σε ένα logistics 10-15 χιλ. τ.μ., το κόστος ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ ή και σε εκατομμύριο. Και οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορούν να… έχουν έσοδα από πωλήσεις ενέργειας. Πάντως, όπως σημείωσαν και άλλα στελέχη (π.χ. ο κ. Μαρκάζος της Premia), υπάρχει ομοφωνία και συνεργασία για να κατατεθούν προτάσεις για να έρθουν αλλαγές ή και νέος νόμος για τις ΑΕΕΑΠ.

Η Prodea, η Siemens και οι νέες πλατφόρμες

Ενδιαφέρουσα βρήκε η στήλη τη θέση της κας Τερέζα Μεσσάρη, COO/CFO της Prodea Investments, στη «στρογγυλή τράπεζα» του real estate. Όπως σημείωσε, έχουν μπει νέες παράμετροι στην αγορά, όπως η τεχνολογία, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια υποδομή με πλατφόρμες που θα βοηθούν τους επενδυτές ακινήτων να τα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. «Πλέον πρέπει να παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες στους επενδυτές» προσέθεσε. Όπως σημείωνε, οι εταιρείες πρέπει να οργανωθούνε σε νέα πρότυπα, στις νέες τεχνολογίες, σε συχνό reporting για να παρακολουθούνε τις υπηρεσίες και ήδη υπάρχει συνεργασία με τη Siemens. Ωστόσο, όπως λένε στην αγορά, αυτό το νέο θέμα προσεχώς ο χώρος θα το βρει μπροστά τους και μάλιστα θα ανεβάσει τα κόστη. Αφήστε που δεν είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρόθυμοι και συνεργάσιμοι. 

Ετοιμάζονται στον Piraeus Tower

Τον πρώτο ένοικο, την εταιρεία Dialectica αναμένουν οι άνθρωποι του Piraeus Tower (Dimand, αλλά και Prodea κ.α.) προσεχώς, μάλλον μέσα στον Νοέμβριο, με τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Πάντως, όπως έχουμε ξαναπεί, ο «πράσινος», ψηφιακός και εμβληματικός πύργος του μεγάλου λιμανιού θα «πάρει ζωή», σε μεγαλύτερη έκταση, από τον νέο χρόνο, τις αρχές του 2024. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκτροχιάστηκε το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα. Μην ξεχνάμε δε ότι είμαστε σε μια αγορά όπου βρίσκεις μηχανικούς, τεχνίτες και… εργολάβους, με το ζόρι. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα, μαζί με την άνοδο σε υλικά και επιτόκια γενικά για την κατασκευή.

Ούτε τον αριθμό ΓΕΜΗ

Αν κάποιος σερφάρει στις ιστοσελίδες εισηγμένων και μάλιστα μεγάλων μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι κάποιοι δεν αναγράφουν καν τον αριθμό ΓΕΜΗ. Τυπικό σφάλμα θα μου πείτε . Αλλά αν θέλεις να είσαι μεγάλος σε αυτά τα μικρά το αποδεικνύεις. Αλλά και σε μεγαλύτερα όπως η ύπαρξη στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ανάλυση των δανείων ανά τράπεζα και όρους δανεισμού για να μπορεί να καταλάβει ο επενδυτής τι συμβαίνει. Αλήθεια η μη αναλυτική αποτύπωση των δανείων είναι συμβατή με τις προβλέψεις των ΔΛΠ; Η ερώτηση προς το παρόν είναι εγκυκλοπαιδική.

Ο ΟΤΕ του… μέλλοντος

Κατά τα λοιπά η ΔΕΗ κάνει το βήμα για την επόμενη πίστα με την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία. Όμως αν κάποιος μελετήσει τις ευρύτερες κινήσεις αυτό που καταλαβαίνει είναι πως στο τέλος της επόμενης τριετίας θα είναι top στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό θα κάνει τη διαφορά. Η στρατηγική Στάσση όμως δεν περιορίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει μια απολύτως καθετοποιημένη επιχείρηση που θα ξεκινά από την παραγωγή όχι μόνο ΑΠΕ και θα φτάνει στον τελικό καταναλωτή. Η ΔΕΗ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι στο μέλλον ο σημερινός ΟΤΕ των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο.

TAGS: