BACKSTORY

Ψαλίδα ντροπή στα επιτόκια - Το «τρίγωνο» Κούτρα, Συνατσάκη, Wade Adams - Κάτι τρέχει με την Intracom

Mπορεί οι συστημικές τράπεζες να αρνούνται να «τσιμπήσουν» λίγο τα επιτόκια καταθέσεων, ωστόσο οι μικρότερες τράπεζες κάτι κάνουν μολονότι καμία τράπεζα δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα σε τούτη τη φάση.

Είναι όμως και ντροπή τέτοια ψαλίδα στα επιτόκια... Πέραν του γεγονότος ότι εξαφανίσει χρήμα από την αγορά υπέρ των τραπεζών που παίζουν με τρελά spread.

Το ελληνικό moto στο ΔΝΤ

Ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ. Τράπεζες και πολιτικοί παράγοντες στη θέση τους στην Ουάσινγκτον με ένα και μόνο moto: Την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας η οποία παρά την κρίση δείχνει να τα καταφέρνει αρκετά καλά.

Οι τράπεζες συγχρόνως έχουν συναντήσεις και με ξένους επενδυτές, καθώς καλώς ή κακώς θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουν σε εκδόσεις. 

Κανείς για τη μονάδα της Shelman;

Θα υπάρξει άραγε υποψήφιος αγοραστής για τη μονάδα της Shelman στη Κομοτηνή; Mολονότι το τίμημα έχει μειωθεί, καθόλου σίγουρο δεν είναι πως θα βρεθεί αγοραστής. Η περιοχή πάντως καίγεται προκειμένου η μονάδα να αγοραστεί καθώς σε αυτήν την περίπτωση ίσως υπό προϋποθέσεις και υπό τη λογική επενδύσεων να υπάρξουν κάποιες σοβαρές πιθανότητες επαναλειτουργίας.

ΙΚΕΑ: 10.000 απολύσεις στη Ρωσία

Όταν μιλάμε για απολύσεις μιλάμε για απολύσεις ειδικά σε χώρες που το εργατικό δίκαιο είναι μάλλον χαλαρό. 

Δηλαδή σε 10.000 απολύσεις προχώρησε η ΙΚΕΑ στη Ρωσία. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εντάσσονται στα δυτικά μέτρα κατά της Ρωσίας…

Κάτι τρέχει με την Intracom

Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι κάτι συμβαίνει με την Intracom. Τη μια ημέρα αγοράζει ο Θεοδωρίδης και την άλλη ο Σωκράτης Κόκκαλης. Και υποθέτω ότι δεν αφορά στην Intracom Defense για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση και μάλιστα με τίμημα άνω των 50 εκατ. ευρώ. Κάτι άλλο πιο μεγάλο ετοιμάζεται και -αν δεν κάνουν λάθος οι πηγές μου- αφορά άλλη εισηγμένη εταιρία. 

Η ιστορία για το «τρίγωνο» Κούτρα – Συνατσάκη (Δομική) –Wade Adams

Επειδή από τη στήλη και το insider.gr αποκαλύψαμε το θέμα των επαφών περί ενδεχόμενης μετοχικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα σε Δ. Κούτρα, Γ. Συνατσάκη (Δομική Κρήτης) και Wade Adams (κυπριακών συμφερόντων με δουλειές στον Αραβικό κόσμο), που επιβεβαίωσε εμμέσως χτες η εταιρεία με έδρα την Κρήτη (δεν έκανε αναφορά σε ονόματα παρά γενικότερα για επενδυτές), λέμε σήμερα να σας πούμε μια ιστορία. Απολαύστε την…

Η Wade Adams, λοιπόν, άνθρωποι της οποίας παλιά ήταν στελέχη της J&P (έτσι τουλάχιστον λένε πληροφορίες στον κλάδο) από την οποία και έφυγαν, αποφάσισε προ ολίγων ετών να εξετάσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά υποδομών με πιο στενό τρόπο. Έτσι, απευθύνθηκε σε διάφορες εταιρείες, μικρότερου ή και μεγάλου μεγέθους. Βέβαια, για να μπει κάποιος στην αγορά θα πρέπει είτε να αποκτήσει κάποια κατασκευαστική που έχει ήδη τα στοιχεία και το απαραίτητο πτυχίο, είτε να μεταφέρει την έδρα εδώ και να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για να μπορεί να συμμετέχει στα έργα. Γιατί δεν έγινε αυτό τότε, η στήλη δεν το γνωρίζει. 

Αυτό που άκουσε πάντως είναι ότι η Wade Adams πήγε τα προηγούμενα χρόνια σε τουλάχιστον 4-5 ομίλους. Κάποιες εταιρείες ήταν έκτης τάξης. Δύο ήταν από τα πολύ μεγάλα ονόματα, στις τάξεις της «Big 5», ενώ με το ένα εξ αυτών, για την Intrakat λέμε, ανέπτυξε περαιτέρω σχέσεις τελευταία. Συμμετέχοντας μάλιστα, όπως έχει γράψει το insider.gr, και σε διαγωνισμούς μαζί, όπως για παράδειγμα στις υποδομές του Ελληνικού (που πήρε η ΑΒΑΞ). Οι φήμες αναφέρουν ότι έψαξε το ενδεχόμενο μετοχικής – επιχειρηματικής σχέσης με την Intrakat. Τελικά, στην τελευταία έγιναν οι γνωστές ανακατατάξεις σε μετοχικό και διοικητικό επίπεδο, ήρθαν οι Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου (και άλλοι εφοπλιστές) που συμφώνησαν με τον Σ. Κόκκαλη, έφυγαν οι περισσότεροι από τους παλιούς, αλλά έμεινε η σχέση με τον Δ. Κούτρα. 

Έτσι, Δ. Κούτρας και Wade Adams απευθύνθηκαν και στον Γ. Συνατσάκη της Δομικής Κρήτης, που έχει πτυχίο έκτης τάξης. Μαζί βέβαια με την εταιρεία του Δ. Κούτρα και τα στοιχεία της Wade μπορεί να κοιτάξουν και για πτυχίο εβδόμης. Ήδη, όπως λέγεται στην αγορά, ελεγκτική εταιρεία «ξεσκονίζει» τα οικονομικά της Δομικής. Άλλωστε, και η ίδια η εταιρεία παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις, που όμως βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και έχει ξεκινήσει νομικός και οικονομικός έλεγχος. 

Κάποιες πλευρές εκτιμούν έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα «κλείσει η δουλειά» με την απόκτηση μετοχικών μεριδίων. Άλλοι πάλι, λένε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά σε τέτοιες περιπτώσεις και αναφέρουν ότι έχουν χαλάσει συμφωνίες ακόμα και για λόγους… ψυχοσύνθεσης. Στην αγορά πάντως βλέπουν deal.

TAGS: