Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεσκέπασε τον διαχωρισμό ανάμεσα στη Δύση και την απεγνωσμένη Ανατολή

Όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχτηκε τη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό και ενός σπάνιου τύπου θρόμβων αίματος, ένα νέο κύμα σκεπτικισμού εξαπλώθηκε στην ήπειρο. Όμως στις φτωχότερες ανατολικές χώρες, οι αμφιβολίες αφορούν περισσότερο τα ευρήματα παρά το ίδιο το εμβόλιο, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τα περισσότερα δυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου για νεότερες ηλικιακές ομάδες ή το διέκοψαν εντελώς. Το αντίθετο συνέβη στα ανατολικά, με 9 από τις 11 χώρες της περιοχής να συνεχίζουν κανονικά τη χορήγησή του σε όλους τους ενήλικες.

«Ας μην προκαλούμε περιττό πανικό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Kostadin Angelov καθώς απαριθμούσε τα οφέλη του εμβολίου της Astra. «Ας μην γίνουμε μέρος αυτού του πολέμου μεταξύ των εταιρειών, γιατί είναι ήδη ορατός».

Το πρώην ανατολικό μπλοκ φιλοξενεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ και αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία. Για αυτές τις χώρες -που κυριαρχούν στην κατάταξη των χωρών με περισσότερους θανάτους από κορονοϊό- η διακοπή ενός εμβολίου που είναι το «κλειδί» στην προσπάθειά τους είναι αδιανόητη επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια να επιβραδύνουν τον εμβολιασμό. Η Γερμανία, συγκριτικά, διπλασίασε τον αριθμό των καθημερινών εμβολιασμών Covid-19, ενώ η Γαλλία είχε πετύχει ένα σημαντικό ορόσημο μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο κόσμος βασίζεται στο εμβόλιο της Astra λόγω της τιμής και της ευχρηστίας του. Αντιπροσωπεύει τα περισσότερα από τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν από το ένα τρίτο περίπου των μελών της ανατολικής ΕΕ. Το εμβόλιο μεταφέρεται και αποθηκεύεται πιο εύκολα από τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA των Moderna και Pfizer-BioNTech, ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία έχει υποσχεθεί να προσφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 σε μη κερδοσκοπική βάση.

Η Ουγγαρία, η οποία απομακρύνθηκε από το οργανωμένο πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ και αγόρασε απευθείας εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, προσπάθησε επίσης να εκφράσει την υποστήριξή της στην Astra.

«Η συζήτηση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια επιχειρηματική μάχη μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και όχι ως ένα σύνολο έγκυρων απόψεων σχετικά με τους ιατρικούς κινδύνους», δήλωσε στις 8 Απριλίου ο υπεύθυνος του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Gergely Gulyas.

Μια μέρα νωρίτερα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν αναφέρει ότι υπάρχει πιθανός σύνδεσμος μεταξύ των δόσεων της Astra και των θρομβώσεων, αν και τόνισαν και οι δύο ότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο για τους περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο κίνδυνος καθώς ο κορονοϊός παραμένει μάχιμος. Η Βρετανία, της οποίας το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη ήπειρο, προτείνει τώρα στους κάτω των 30 να κάνουν διαφορετικό εμβόλιο.

Στη Βουλγαρία, το φτωχότερο και λιγότερο εμβολιασμένο έθνος στην ΕΕ, τα πιο ακριβά εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό ομάδων προτεραιότητας, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί. Το Astra είναι το εμβόλιο με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για το ευρύ κοινό.

Η προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας είχε ήδη πληγεί από τη φτωχή οργάνωση και ένα ποσοστό απόρριψης 37% μεταξύ των 7 εκατομμυρίων πολιτών της για εμβολιασμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Exacta Research τον Μάρτιο. Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της Astra σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά θα προσφέρει διαφορετικό σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με τις συστάσεις του EMA, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Στην Κροατία, μία εκ των χωρών που έχουν παραγγείλει κυρίως Astra, ο πρωθυπουργός Andrej Plenkovic δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και άλλοι ηγέτες έκαναν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές και οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν».

Στην Εσθονία, η πρωθυπουργός Kaja Kallas, η οποία στα 43 της ανήκει θεωρητικά σε μια πιο επικίνδυνη ηλικιακή κατηγορία για το εμβόλιο της Astra στη Δυτική Ευρώπη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον εταίρο της στον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή ανέβαλε τον εμβολιασμό του. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αποφάσισαν τον περασμένο μήνα τον εμβολιασμό όλων των μελών τους. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins, εν τω μεταξύ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι καλύτερο «να κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο παρά να κολλήσετε τον ιό».

Για τον Stjepan Oreskovic, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, ο διαχωρισμός μεταξύ ανατολής και δύσης για το εμβόλιο της Astrazeneca αποκάλυψε τις αδυναμίες της ΕΕ. Η πανδημία κατέστησε επίσης ξεκάθαρο πώς οι χώρες που προσχώρησαν στο μπλοκ από το 2004 έχουν κάνει λίγα για να αναβαθμίσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, που πλήττονται από την έλλειψη πόρων και την έξοδο των εργαζομένων στη Δυτική Ευρώπη.

"Αποκάλυψε την παραδοσιακή κατανομή εξουσίας στην ΕΕ και έδειξε ότι έχουμε ακόμα το κέντρο και την περιφέρεια", δήλωσε ο Oreskovic. "Με άλλα λόγια, τη Δύση και την Ανατολή."

gazzetta
gazzetta reader insider insider