Έλον Μασκ: Ένας Iron Man ανάμεσά μας
Έμαθε προγραμματισμό στα 10, πούλησε το πρώτο του παιχνίδι στα 12, έστειλε ένα Tesla στο διάστημα και υπόσχεται συναρπαστικές διακοπές στον Άρη για την συνέχεια.

Υπερφίαλος δισεκατομμυριούχος ή ιδιοφυής οραματιστής; Οι απόψεις για τον ιθύνοντα νου πίσω από την Pay Pal, την Tesla Motors την Space X την Boring Company και των OpenAI και Νeuralink, τον Έλον Μασκ, διίστανται.

Πολλοί είναι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της εποχής μας, με περίσσιο θάρρος και διορατικότητα και μοναδική ικανότητα να μαθαίνει από τα λάθη του. Άλλοι πάλι μεταφράζουν το θάρρος ως θράσος και στέκονται στην συμπεριφορά του, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο, τονίζοντας πως τα διάφορα τερτίπια του αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από την μάσκα. Κι ο ίδιος βέβαια, κάθε άλλο παρά αρνείται την εκκεντρικότητά του, αν σκεφτεί κανείς ότι δέχτηκε η βιογραφία του, την οποία επιμελήθηκε – μετά κόπων και βασάνων, όπως ακούγεται - ο συγγραφέας Ashlee Vance, να ξεκινά με το ερώτημα «Με θεωρείς τρελό;»… Όποια κι αν είναι η απάντηση, το σίγουρο είναι ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία και μια «κληρονομιά» που οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως χαρακτηρίσουν μνημειώδη.

«Πέρασα δύσκολη παιδική ηλικία, ίσως αυτό βοήθησε για την συνέχεια»

Σύμφωνα με τον Μασκ, η προσωπικότητα του καθενός είναι κατά 80% εκ φύσεως και κατά 20% επίκτητη, από την ανατροφή. Όποια κι αν είναι η ποσόστωση βέβαια, για να κατανοήσει κανείς τον ίδιο, τον φόβο του για την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και για την μοναξιά αλλά και το μέλλον που ονειρεύεται, σίγουρα πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν που τον διαμόρφωσε.

«Πέρασα δύσκολη παιδική ηλικία, ίσως αυτό βοήθησε για την συνέχεια» έχει δηλώσει ο ίδιος, δίνοντας σε διάφορες συνεντεύξεις του μια γεύση από την δυσκολία αυτή.

Τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής του ο Μασκ ζούσε με την επαγγελματία διαιτολόγο και μοντέλο μητέρα του και με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό πατέρα του. Και τους δύο όμως, τους έβλεπε πολύ λίγο. «Δεν είχα νταντά ή κάτι τέτοιο, απλά μια οικονόμο που πρόσεχε να μην σπάσω κάτι μέσα στο σπίτι. Επί της ουσίας βέβαια δεν με παρακολουθούσε. Εγώ έφτιαχνα εκρηκτικά, διάβαζα βιβλία, σχεδίαζα ρουκέτες και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να με σκοτώσουν. Είμαι τυχερός που έχω όλα μου τα δάχτυλα. Εμένα με μεγάλωσαν πρώτα τα βιβλία  και μετά οι γονείς μου».

«Όταν ήμουν μικρός, οι γονείς μου με ανάγκασαν να κάνω επέμβαση επειδή νόμιζαν ότι ήμουν κουφός. Βλέπετε, πολλές φορές χανόμουν και κοίταζα το κενό όταν εκείνοι μου μιλούσαν. Δεν είχα τίποτα, απλά ονειρευόμουν με τα μάτια ανοιχτά. Ήμουν ένα φυτό που λάτρευε τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας». Μεταξύ αυτών και το «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ», «ένα βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή και με έκανε να σκεφτώ βαθιά το διάστημα, την τεχνολογία και το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Στην ηλικία των οκτώ όμως οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Τα πρώτα δύο χρόνια και τα τρία παιδιά - ο Μασκ έχει δύο αδέρφια - έμειναν με την μητέρα. Ωστόσο στα δέκα, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος, σκέφτηκε πως ο πατέρας του θα νιώθει μεγάλη μοναξιά κι αποφάσισε να πάει να ζήσει μαζί του. «Ήμουν στεναχωρημένος για τον πατέρα μου, βέβαια δεν είχα καταλάβει τι άνθρωπος ήταν. Τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα» έχει αναφέρει, προσδιορίζοντας τον πατέρα του ως ιδιοφυή αλλά ταυτόχρονα και τως τον «πιο κακό άνθρωπο που έχει γνωρίσει». «Ό,τι άσχημο σκεφτείτε το έχει κάνει», έχει πει χωρίς να μπει σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Αυτή την σκοτεινή περίοδο - από την οποία ίσως πηγάζει και η κοσμοθεωρία του Μασκ για την υπεράσπιση του κόσμου αντί της καταστροφής του -  ο «εσωστρεφής στοχαστής» όπως τον έχει χαρακτηρίζει ο πατέρας του, το έριξε στους υπολογιστές. Ξεκινώντας από έναν Commodore Vic-20 κι από την γλώσσα προγραμματισμού Basic - να σημειωθεί ότι κατάφερε να τελειώσει ένα εγχειρίδιο για την εκμάθησή της μέσα σε τρεις ημέρες την ώρα που ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον πέντε μήνες- ανέπτυξε στα 12 του ένα παιχνίδι, ονόματι «Blastar», το οποίο εκτόξευε πυραύλους στο διάστημα. Αυτό το «trivial game που ήταν πολύ καλύτερο από το Flappy Bird» σύμφωνα με τον ίδιο κατάφερε να το πουλήσει σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε δεν ήταν αποκλειστικά οικογενειακά και δεν μπορούσαν να λυθούν αποκλειστικά με την ανάγνωση βιβλίων. Πέρα από το διαζύγιο και την προβληματική σχέση με τον πατέρα του, η παιδική κι εφηβική ηλικία του Μασκ σημαδεύτηκε κι από τον εκφοβισμό που δεχόταν από τους συμμαθητές του, ως ο μικρότερος και πιο μικροκαμωμένος της τάξης. Το bullying μάλιστα τον έστειλε μέχρι και στο νοσοκομείο, όταν συμμαθητές του τον έριξαν από τις σκάλες και τον χτύπησαν μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι περίπου τα 15 του χρόνια, όπου ο Μασκ αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Αφήνοντας για λίγο τα βιβλία έστρεψε την προσοχή του στο καράτε, το τζούντο κι άλλες πολεμικές τέχνες. Αυτή η εκπαίδευση του εμφύσησε μια κάποια αυτοπεποίθηση και τελικά έβαλε τέλος στον εκφοβισμό. «Άρχισα να απαντώ με τα ίδια μέσα. Αυτό που κατάλαβα από όλο αυτό είναι πως αν απαντήσεις σε όσους σε εκφοβίζουν με μια γροθιά στη μύτη, σίγουρα θα σε σπάσουν στο ξύλο, αλλά δεν θα σε ξαναενοχλήσουν, ψάχνουν πάντα για θύματα που δεν αντιστέκονται». 

Φτυαρίζοντας κοπριά στον Καναδά

Το τέλος του σχολείου, ήταν η αφορμή για μια μεγάλη αλλαγή, να φύγει από την Νότιο Αφρική και να επισκεφτεί την γενέτειρα της μητέρας του, τον Καναδά. Λίγο αργότερα φρόντισε να τον ακολουθήσει κι η υπόλοιπη οικογένεια, εκτός φυσικά από τον πατέρα του, ο οποίος για αποχαιρετισμό τον αποκάλεσε «χαζό» και τόνισε ότι «δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του και θα γυρίσει πίσω σύντομα»…

Εκεί έμεινε περίπου δύο χρόνια, φοιτώντας στο Queen's University του Κίνγκστον και φτυαρίζοντας κοπριά σε έναν καυστήρα για τα προς το ζην, «μια δουλειά που δεν θα ξεχάσει ποτέ», όπως τονίζει.

Οι σπουδές στο Queens University έμειναν ανολοκλήρωτες αφού δύο χρόνια μετά αποφάσισε να μετακομίσει  στην Πενσυλβάνια και να σπουδάσει φυσική και οικονομικά στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της περιοχής.

Εκεί προχώρησε και σε ένα από τα πρώτα επιχειρηματικά του πειράματα, την δημιουργία ενός νυχτερινού κλαμπ μαζί με τον φίλο του, Αντέο Ρέσι. Οι δυό τους νοίκιασαν ένα σπίτι με 10 υπνοδωμάτια και το μετέτρεψαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης το οποίο υποδεχόταν ημερησίως περίπου 500 πελάτες. 

Μετά την αποφοίτησή του, ο Μασκ αποφάσισε να κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ωστόσο εγκατέλειψε την όλη ιδέα πριν ακόμα ξεκινήσει. Δύο ημέρες αφότου έφτασε στην Καλιφόρνια ανέβαλλε την αίτηση του, χωρίς να ξαναγυρίσει ποτέ, για να δοκιμάσει την τύχη στο στην φουσκα του dot-com. Τα δικά του επιχειρηματικά αποτελέσματα όμως, μόνο φούσκα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Και εγένετο επιχειρήσεις

Τα πρώτο βήμα έγινε με τον αδερφό του τον Κίμπαλ και με 28.000 δολάρια όταν ο Μασκ ίδρυσε την Zip2. Παρότι πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα λεφτά ήταν δανεικά από τον πατέρα του, ο ίδιος έχει διευκρινίσει ότι ποτέ δεν έλαβε κάποια οικονομική ή άλλου είδους βοήθεια από τον πατέρα του κι ότι τα λεφτά προήλθαν από angel investors της Σίλικον Βάλει. Η εταιρεία επί της ουσίας δημιουργούσε ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλης τους οποίους πουλούσε σε εφημερίδες όπως οι New York Times και Chicago Tribune. Με την έναρξη της επιχείρησης ο Μασκ ζούσε κυριολεκτικά στο γραφείο κι έκανε μπάνιο σε ένα κοντινό κέντρο κάποιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης. H σκληρή δουλειά απέδωσε εντέλει καρπούς και η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Compaq έναντι 341 εκατ. δολαρίων, από τα οποία τα 22 εκατ. πήγαν στην τσέπη του Μασκ.

Επόμενο εγχείρημα του όχι και τόσο ευπροσίγορου επιχειρηματία ήταν η X.com, μια διαδικτυακή χρηματοπιστωτική εταιρεία, την οποία λάνσαρε το 1999 χρησιμοποιώντας τα 10 από τα 22 εκατ που είχε βάλει από την Zip2. Ένα χρόνο αργοτερα η X.com συγχωνεύτηκε με την start up Confinity, του Πίτερ Τίλ, και από την συγχώνευση αυτή προέκυψε η γνωστή PayPal. Στην αρχή ο Μασκ διετέλεσε ως διευθύνων σύμβουλος, ωστόσο το όνειρο δεν κράτησε πολύ. Έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε μια τεράστια διαμάχη μεταξύ των συνιδρυτών με αφορμή την μετακίνηση των διακομιστών της επιχείρησης κι ενώ ο Μασκ βρισκόταν καθοδόν προς την Αυστραλία για διακοπές, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ψήφισε την απόλυσή του δίνοντας στον Τίλ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. «Αυτό είναι το πρόβλημα με τις διακοπές» είχε δηλώσει σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στο Fortune για το «άθλιο ταξίδι» του, στα τέλη του 2000. Βέβαια ως ο μεγαλομέτοχος της Paypal, ο Μασκ έβγαλε περί τα 165 εκατ. δολάρια όταν η eBay την εξαγόρασε το 2002 έναντι 1,5 δισ. δολάρια.

Ήδη πριν το μεγάλο exit της Paypal, ο Μασκ ονειρευόταν το επόμενο βήμα του, το οποίο λίγο πολύ ήταν να στείλει ποντίκια και φυτά στον πλανήτη Άρη…. Για το λόγο αυτό το 2002 ίδρυσε την εταιρεία Space Exploration Technologies, γνωστή κι ως SpaceX, επενδύοντας τα 100 εκατ. που είχε κερδίσει από την PayPal. Στόχος του όπως δήλωνε τότε ήταν να κάνει τις διαστημικές πτήσεις 10 τουλάχιστον φορές φθηνότερες… Αρχικά η σκέψη ήταν να αγοράσει παροπλισμένους σοβιετικούς πυραύλους για το σκοπό αυτό, ο καθένας από τους οποίους όμως κόστιζε 8 εκατ. Κάπως έτσι σκέφτηκε ότι θα ήταν πιο συμφέρον να δημιουργήσει τον δικό του πύραυλο. Η ονοματοδωσία των πρώτων διαστημικών οχημάτων, Falcon 1 και 9 ήταν εμπνευσμένη από το διαστημόπλοιο Millennium Falcon του Star Wars. Όσο για το όνομα του διαστημικού σκάφους, Dragon, εμπνευσμένο από το τραγούδι Puff the Magic Dragon, αποτελεί την απάντηση του Μασκ στους σκεπτικιστές που δεν πίστευαν ότι η SpaceX θα κατάφερνε να θέσει σε τροχιά τα διαστημόπλοιά της. Τελικά όχι μόνο αυτά κατάφερε να εκτοξεύσει αλλά ακόμα και τον πύραυλο Falcon Heavy ο οποίος έθεσε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο κι ένα Tesla με μια κούκλα ντυμένη αστροναύτη στη θέση του οδηγού.  Πλέον το όνειρο για την Space X συνοψίζεται στη δημιουργία του Mars Colonial Transporter, μιας ανθρώπινης αποικίας στον μακρινό πλανήτη Άρη για την οποια θα υπάρχουν συχνά δρομολόγια. «Όταν αυτό πραγματοποιηθεί, η Space X θα προχωρήσει την δημόσια εγγραφή της», όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής της.

Πέρα από τα εξωγήινα πειράματα ο Μασκ έχει δημιουργήσει και πλήθος άλλων επίγειων δραστηριοτήτων, δηλώνοντας παρόν σε όλα τα είδη φουτουριστικών τεχνολογιών. 

Το πιο γνωστό εξ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία της Tesla την οποία ίδρυσε με επενδύσεις ύψους 70 εκατ. μαζί με τον Μάρτιν Έμπερχαρντ. Με ενεργό ρόλο στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος ο ίδιος συνέβαλε στην παραγωγή του πρώτου Tesla, Roadster, το 2006. Έκτοτε η εταιρεία συνεχίζει, με καθυστερήσεις βέβαια, την παρουσίαση νέων μοντέλων, τα οποία έχουν όλο και περισσότερους θαυμαστές. «Είναι καλύτερο να καθυστερήσεις και να παρουσιάσεις κάτι τέλειο παρά να ακολουθήσεις τα χρονοδιαγράμματα και να παρουσιάσεις κάτι μέτριο» έχει αναφέρει σχετικά. 

Σαν να μην έφταναν αυτά το 2007 είχε μια ακόμα επιχειρηματική ιδέα, την δημιουργία μιας εταιρείας ηλιακής ενέργειας, ονόματι Solar City, την οποια δημιούργησε μαζί με τα ξαδέρφια του και μετά από δέκα χρόνια εξαγοράστηκε από την Tesla, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. 

Το «φλερτ» με την χρεοκοπία

Η επιχειρηματική του διαδρομή δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ο Μασκ επένδυσε στην Tesla 40 εκατ. από ίδια κεφάλαια ενώ εξασφάλισε και αντίστοιχου ύψους δανεισμό για να αποφύγει η εταιρεία την χρεοκοπία. Με τον τρόπο αυτό βέβαια έφτασε ο ίδιο κοντά στην πτώχευση. «Το 2008 ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου» έχει δηλώσει στο παρελθόν. Παρά την ένεση ρευστότητας η Tesla συνέχισε να χάνει χρήματα και η Space X απέτυχε να εκτοξεύσει τον Falcon 1. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο ίδιος ζούσε με δανεικά χωρίς οι οικονομικές δυσκολίες να τον πτοούν ιδιαίτερα. Ο ίδιος άλλωστε στο παρελθόν είχε αποφασίσει να περάσει έναν μήνα ξοδεύοντας μόνο ένα δολάριο την ημέρα - τρεφόμενος με χοτ-ντογκ και χυμό πορτοκάλι - απλά για να διαπιστώσει αν μπορεί να το κάνει. Και φυσικά το έκανε. 

Τα καλά νέα δεν άργησαν να έρθουν. Στη «δύση» του 2008 η SpaceX υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,5 δισ. με την Nasa για μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών στο διάστημα, γεγονός που έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εταιρεία. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε υλοποιήσει 24 επιτυχημένες εκτοξεύσεις μέσω των οποίων τροφοδότησε τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS), το 2016 ολοκλήρωσε την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση σε ωκεανό ενός επαναχρησιμοποιήσιμου τροχιακού πυραύλου, το 2018 έστειλε ένα Tesla στο διάστημα με την βοήθεια του Falcon Heavy και το 2020 σε συνεργασία με την Nasa έστειλε δύο αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό, ολοκληρώνοντας μια ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, αποστολή

Όσο για την Tesla δύο χρόνια αργότερα προχώρησε την δημόσια εγγραφή της  - αποτέλεσε την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που μπήκε στο χρηματιστήριο μετά την Ford το 1956 - και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, σηκώνοντας 226 εκατ. δολάρια. Για να ορθοποδήσει τα οικονομικά του ο Μασκ πούλησε τότε μετοχές της Tesla αξίας 15 εκατ.

Θαυμαστής της Θάτσερ, κοινωνικά ελεύθερος και οικονομικά αυστηρός

Πέρα από οραματιστής όμως, ο βιρτουόζος των επιχειρήσεων έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με την ταραχώδη προσωπική ζωή του και με την αντισυμβατική δημόσια εικόνα του, προβαίνοντας αρκετές φορές σε σχόλια και κινήσεις που έκαναν πολλούς να αμφιβάλλουν για τα κίνητρά του.

Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως έχει δηλώσει δημόσια, αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως «μισός δημοκράτης και μισός ρεπουμπλικανός, κοινωνικά ελεύθερος και οικονομικά αυστηρός».  Παρότι μάχεται για την κλιματική αλλαγή, η προσέγγιση του στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα χαρακτηρίζεται από κάποιους ανειλικρινής κι αυτό γιατί έχει ουκ ολίγες φορές προβεί σε χορηγίες πολιτικών με άκρως αντίθετες θέσεις. Μια από τις πιο πρόσφατες επιλογές του, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, ήταν η προσχώρησή του στο επιχειρηματικό συμβούλιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από το οποίο αποσύρθηκε όταν ο πλανητάρχης αποφάσισε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Προσπάθησα να τον πείσω αλλά δεν τα κατάφερα», είχε δηλώσει.

Βέβαια η ειλικρίνεια του Μασκ είναι κάτι που δύσκολα αμφισβητείται, όπως όλα δείχνουν λέει ότι σκέφτεται την στιγμή που το σκέφτεται, χωρίς φίλτρα. Οι συνεντεύξεις του είναι ενδεικτικές. Σε μια από αυτές στο περιοδικό Rolling Stone, αφού έχει αφήσει τον συντάκτη να περιμένει για αρκετή ώρα χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματά του - μέχρι και γυμναστική έκανε απέναντί του - λέει «Μπορεί να μου πάρει λίγη ώρα να συντονιστώ, μόλις χώρισα με την κοπέλα μου, ήμουν πραγματικά ερωτευμένος και πονάει πολύ. Για την ακρίβεια αυτή με χώρισε περισσότερο από ότι την χώρισα εγώ». Κι αφού απαντά σε μια ερώτηση σχετικά με την κυκλοφορία του Model 3 ρωτά τον δημοσιογράφο «έχεις κάποια φίλη να μου γνωρίσεις; Μου είναι δύσκολο ακόμα και να γνωρίζω κόσμο. Κι αν δεν είμαι ερωτευμένος, αν δεν είμαι με μια σταθερή σύντροφο δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος. Όταν γυρίζεις μόνος στο σπίτι και δεν υπάρχει κανείς στο μαξιλάρι δίπλα σου πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένος». 

Σε αυτό το φόβο εδράζεται ίσως και η ταραχώδης ερωτική ζωή του.  Ο Μασκ έχει παντρευτεί τρεις φορές – δύο φορές με την ίδια γυναίκα. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Τζάστιν Γουίλσον, που ήταν συγγραφέας ιστοριών φαντασίας ενώ η δεύτερη η Ταλούλα Ρίλεϊ. Η πρόταση γάμου στη Ρίλεϊ ήρθε δέκα ημέρες αφότου την γνώρισε και εντέλει το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2010. Δύο χρόνια αργότερα χώρισαν για να ξαναπαντρευτούν το το 2013 να καταθέσουν αίτηση διαζυγίου μια χρονιά μετά και εντέλει να χωρίσουν οριστικά το 2016...

Έτερο μεγάλο πρόβλημά του είναι και τα social media κι ειδικά το Twitter, οι δηλώσεις του στο οποίο του έχουν κοστίσει ακριβά. Σε ένα τέτοιο tweet, για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Tesla σκέφτεται να βγει από το χρηματιστήριο και να ξαναγίνει ιδιωτική εταιρεία με συγκεκριμένους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και βάρυνε τον ίδιο με ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο, ύψους 20 εκατ.  Ο ίδιος έχει παραδεχτεί άλλωστε ότι συχνά δεν φιλτράρει αυτά που λέει ή αυτά που δημοσιεύει. «Λέω πολλά πράγματα. Δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα σκέψης [πίσω τους]. Θα έπρεπε να μιλάω ελάχιστα αν έλεγα αποκλειστικά λογικά πράγματα» ανέφερε κατά την διάρκεια της δίκης όπου τον είχε σύρει για συκοφαντική δυσφήμηση ένας Βρετανός εξερευνητής σπηλαίων επειδή τον είχε αποκαλέσει «παιδόφιλο». Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή την επιχείρηση απεγκλωβισμού παιδιών από σπήλαιο της Ταϊλάνδης.

Σάλο προκάλεσε άλλωστε και με το που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, όταν ανέφερε σε tweet του ότι ο πανικός που βίωναν άνθρωποι και κυβερνήσεις ήταν «χαζός». Η στάση του βέβαια άλλαξε εν μέσω πανδημίας, ωστόσο αρκετές φορές ανέφερε πράγματα που παραπληροφορούσαν το κοινό και μάλιστα σε μια στιγμή που η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση ήταν πιο μεγάλη από ποτέ.   

Μεταξύ των διαστημικών ρουκετών,  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των ηλιακών συσσωρευτών, της έρευνας για ρομπότ δολοφόνους και των δισεκατομμυρίων που έχει βγάλει σε όλη αυτή την πορεία - συγκαταλέγεται στους 25 πλουσιότερους άντρες του πλανήτη με αξία που ξεπερνά τα 37 δισ. - ο Μασκ ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το ανθρώπινο αντίγραφο του Τόνι Στάρκ,  γράφει το δικό του κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία ακόμα κι αν δεν καταφέρει να μας ταξιδέψει μέχρι τον Άρη.

- «Θα θέλατε να έχετε ζήσει σε διαφορετική εποχή της ιστορίας»

-«Όχι, χαίρομαι που ζω τώρα»,

-«Γιατί;»

-«Αν κάποιος πιστεύει ότι θα προτιμούσε να ζει σε μια διαφορετική εποχή της ιστορίας, πιθανότατα δεν είναι πολύ καλός μαθητής της ιστορίας. Η ζωή ήταν δύσκολη τις παλιές μέρες, οι άνθρωποι γνώριζαν πολύ λίγα και πιθανότατα πέθαιναν σε μικρή ηλικία από κάποια φρικτή ασθένεια. Τώρα μάλλον δεν θα είχαμε καν δόντια, κάτι που θα ήταν απαίσιο αν ήμασταν γυναίκες για παράδειγμα.

Αν πας πίσω μερικές εκατοντάδες χρόνια, αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο τότε θα φαινόταν μαγικό  - το να μιλάς με ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από εσένα, να μεταδίδεις εικόνες, να πετάς, να αποκτάς πρόσβαση σε μεγάλες δεξαμενές δεδομένων, σαν να βρίσκεσαι σε μαντείο. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι με κάθε τρόπο μαγεία. Και ποιος δεν θέλει να είναι ο μάγος;»...

 

 

Νίκη Παπάζογλου
Νίκη Παπάζογλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider