Πολιτική | Ελλάδα

Τα στελέχη της ΝΔ μπορεί να βρήκαν ευκαιρία για μια τριήμερη ανάσα, πλην όμως οι βασικές ανησυχίες της οδού Πειραιώς παραμένουν ως προς την πορεία της χώρας, αλλά και τη διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση, η οποία, όπως αναφέρουν από το Μοσχάτο, «εδώ που φτάσαμε, πρέπει να κλείσει», πλην όμως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν πως το Μαξίμου επιμένει να κρύβει τον «ελέφαντα στη ντουλάπα»-δηλαδή, τον όγκο των μέτρων που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λόγω της κυβερνητικής κωλυσιεργίας.

Όπως σημειώνει το KoolNews.gr, στο γαλάζιο επιτελείο, όλο και περισσότεροι, αναγνωρίζουν πως το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται, μιας και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός επιλέγει τον συμβιβασμό με τους δανειστές. Από τη ΝΔ μιλούν για «επώδυνο» συμβιβασμό, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα τα κεντρικά στελέχη που σημειώνουν πως «για να «σώσει την καρέκλα του, ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει ό,τι του δώσουν». Παραδέχονται, βέβαια, όπως προαναφέραμε, ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει», μιας και είμαστε κοντά στο σημείο επανάληψης των όσων έγιναν το 2015, με βάση τη γαλάζια ανάλυση.

Κάπου εδώ κολλάει και η πρότερη αναφορά στον «ελέφαντα στη ντουλάπα». Πρόκειται, ουσιαστικά, για παράφραση της γνωστής φράσης για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, με κεντρικά γαλάζια στελέχη να σημειώνουν πως η κυβέρνηση επιλέγει να θριαμβολογεί για μια δυνητική συμφωνία, επί της οποίας υπάρχουν πολλές απορίες, την ώρα που αποκρύπτει από τους πολίτες τόσο τον όγκο της επιβάρυνσης όσο και το ότι τα «αντίμετρα» θα αργήσουν να έρθουν και δεν θα ανακουφίσουν όλους όσοι θα πληγούν. Μάλιστα, γαλάζια στελέχη δείχνουν με νόημα και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς είχε τονίσει πως κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι θα επιβαρυνθούν από τους όρους της συμφωνίας. Παράλληλα, από το γαλάζιο επιτελείο επιμένουν να τονίζουν πως πολλά σημεία παραμένουν χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, όπως τα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πλεονασμάτων και η ένταξη στο QE.

Από εκεί και πέρα όμως, από τη ΝΔ τονίζουν πως η «πολιτική παράταση χρόνου» που ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να πάρει, μέσω του κλεισίματος και της ψήφισης της συμφωνίας, θα είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, λόγω του πρόσθετου βάρους στους πολίτες και του συνεπαγόμενου πολιτικού κόστους. Βέβαια, από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπροσαρμόζουν πτυχές της στρατηγικής τους, λέγοντας με νόημα πως «αν είχαν γίνει εκλογές, δεν θα έκλεινε σήμερα με αυτό τον τρόπο και με αυτό το κόστος η αξιολόγηση», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας έσπευσε την Πέμπτη να αποσυνδέσει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας πως το πρώτο είναι πάγιο και διαρκές και έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Όπως και να έχει, πάντως, επειδή το επόμενο διάστημα στη ΝΔ θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ψήφισης μέτρων, από την οδό Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία «συνευθύνη» και άρα η ΝΔ με τίποτα δεν υπερψηφίζει τα μέτρα. Όλα τα μέτρα όμως; Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα ή «δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές», αν και αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για θετική στάση της ΝΔ σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από το ποιες αυτές θα είναι, αλλά και από τον τρόπο που αυτές θα έρθουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.