Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη
«Το ψηφοδέλτιο της προοδευτικής αριστείας απέναντι στο ψηφοδέλτιο που χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά, σαν τον Γιώργο Αυτιά, με χουντικά συνθήματα», συμπλήρωσε. 

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές 2024 παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Το ευρωψηφοδέλτιο το διαμορφώσατε εσείς με την ψήφο σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως είναι υπερήφανος για τις επιλογές των μελών του κόμματος.

«Σήμερα είναι η δική σας μέρα! Γεια σου Αλέξη»! είπε ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κασσελάκης, χαιρετώντας από τη σκηνή τον Αλέξη Τσίπρα που είναι παρών στην εκδήλωση. «Είδα να μου φορτώνονται φράσεις που ποτέ δε χρησιμοποίησα» είπε, μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του για την βάπτισή του.

«Διαστρεβλώστε, βαρέστε χτυπήστε! Έχω μέσα μου αντοχές! Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε. Δε θα καταφέρετε να μας τσακίσετε» επεσήμανε. «Αν υπάρξει απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το σεβασμό στην ισότητα, θα υπάρχει μηδενική ανοχή. Και το είδατε ήδη αυτό» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, αναφερόμενος στην αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «πρόβλημά της» έγινε πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλαρίνος επαινεί Ανδρουλάκη, Στην κολυμπήθρα κι ο Ευκλείδης

Οι πέντε υποψήφιοι που έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ:

 1. Λεκατσά Μέλπω : Συνταξιούχος Φαρμακοποιός
 2. Σίνου Δέσποινα : Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord
 3. Κόρδατζη Βιολέτα : Μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού
 4. Παπαλαζάρου Βασίλειος: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Βιολόγος
 5. Βενέρη Λύδια: Δικηγόρος, διεθνολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου

Who is who

Λεκατσά Μέλπω: Συνταξιούχος Φαρμακοποιός

Η αφανής ηρωΐδα του Πολυτεχνείου. Η Μέλπω Λεκατσά ήταν 20 χρονών το 1973 και ήταν φοιτήτρια της φαρμακευτικής.Έζησε από κοντά τα γεγονότα της Νομικής, μπήκε στην παρανομία, βρέθηκε κυνηγημένη για μήνες, αποκλεισμένη από τους γονείς της, συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αφού εκείνη ήταν υπεύθυνη για το φαρμακείο που είχε στηθεί, περιποιήθηκε τους τραυματίες, φίλους της, συναγωνιστές και μετά μπήκε και πάλι στην παρανομία. Η αγωνία της για να μην συλληφθεί από το ΕΑΤ ΕΣΑ τελείωσε στις 24 Δεκεμβρίου του 1973 οπότε και συνελήφθη.

Έμεινε στην φυλακή 3,5 μήνες έδωσε αγώνα για να επιβιώσει και τα κατάφερε. Δύσκολα μιλάει για εκείνα τα χρόνια όχι γιατί δεν θέλει να θυμάται αλλά γιατί «κάθε χρόνο η επέτειος του Πολυτεχνείου με βαραίνει ακόμη περισσότερο γιατί από την μια δικτατορία που πολεμήσαμε για να βρούμε την ελευθερία μας υποδουλωθήκαμε σιγά- σιγά σε κάτι πιο ύπουλο και πιο αθόρυβο» λέει η ίδια.

Σίνου Δέσποινα: Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord

Η Δέσποινα Σίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Ελληνίδα και Γαλλίδα πολίτης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία).

Υπήρξε μέλος της ομάδας συμβούλων του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Οργάνωσης Μελών Γαλλίας. Με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Panthéon-Assas στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και κάτοχος δύο μεταδιδακτορικών από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise. Η διατριβή της με θέμα Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως νομικός δρων του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμήθηκε με το Βραβείο «Γεώργιος Τενεκίδης» 2009. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ιδρύματος Robert Schuman και της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπειρία πεδίου στον τομέα της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα (αποστολές σε Τουρκία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσετσενία, Κολομβία, Αργεντινή κ.α.). Εργάστηκε μεταξύ άλλων ως επιστημονικός συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, της UNESCO και της γαλλικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε συντονίστρια των γαλλόφωνων τμημάτων του Ακαδημαϊκού Δικτύου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Είναι εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Τα πεδία διδασκαλίας και ερευνών της – με πάνω από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις – περιλαμβάνουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη νομική και πολιτική διάσταση των «κοινών», τις νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς και τον ρόλο των πανεπιστημιακών στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Κόρδατζη Βιολέτα : Μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού

Είναι Μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της Αυτοκίνησης. Έχει εκπαίδευση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Cranfield University και MBA από το Imperial College. Η εργασία της στην Jaguar Land Rover και τη Ford της έδωσε βαθιά γνώση στον μηχανολογικό σχεδιασμό ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και τη διαχείριση τεχνολογικών έργων. Η επαγγελματική της πορεία σε συνδυασμό με τις σπουδές της, της επέτρεψαν να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων και στη μηχανική μάθηση (Machine Learning). Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Παπαλαζάρου Βασίλειος: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Βιολόγος

Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Παθολογία και Γενετική από το Queen Mary University of London κι έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Βιοϊατρική Μηχανική κατέχοντας υποτροφία από την Cancer Research UK. Εκεί εργάστηκε στο CRUK Beatson Institute στη Σκωτία μελετώντας πως φυσικές δυνάμεις επηρεάζουν βιοχημικά μονοπάτια στο καρκίνο του παγκρέατος με τη χρήση βιοϋλικών, πειραματικών μοντέλων και ομικές τεχνολογίες.

Έχει εργαστεί σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελετώντας βιοχημικά μονοπάτια με θεραπευτική αξία στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο όπου διερευνά την αλληλεπίδραση όγκων με τον ξενιστή κατά την εξέλιξη του καρκίνου με έμφαση στο μεταβολισμό, τις διατροφικές παρεμβάσεις και την αντιμετώπιση της καχεξίας. Έχει συμβάλει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και σε πατέντες. Συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα συνεργασίας και έχει παρουσιάσει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Βενέρη Λύδια: Δικηγόρος, διεθνολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου

Η Λυδία Βενέρη είναι δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται σε ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, νέων τεχνολογιών, προσωπικών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (με έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άμυνας και ασφάλειας) και κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας.

Η διδακτορική της έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τμήμα της έρευνας της πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείται εθελοντικά σε μη κυβερνητικό οργανισμό ενίσχυσης και προώθησης των γυναικών στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

 • Αθανασίου Μάριος/Ηθοποιός
 • Αντώναρος Ευάγγελος/Δημοσιογράφος
 • Αραβαντινός - Σιμωνέτος Χαράλαμπος
 • Αρβανίτης Κώστας
 • Αρσένη Ευγενία (Τζένη)
 • Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
 • Γιαννακά Αικατερίνη
 • Γουναλάκης Αντώνιος
 • Δριτσέλη Παναγιώτα
 • Καλουδιώτη Μαρία
 • Καραγιώργου - Λάζαρη Μαργαρίτα
 • Κασσελάκης Βασίλειος
 • Κάτσης Μάριος
 • Κατσιγιάννη Αγλαΐα
 • Κοροβέση Μυρτώ
 • Κουντουρά Έλενα
 • Κουρουμπλής Παναγιώτης
 • Μαρτίου Γεώργιος
 • Μολώνης Σπυρίδων
 • Μουμτζή Ιφιγένεια
 • Μπεκατώρου Σοφία
 • Νουσκάλης Γεώργιος
 • Πανόπουλος Δημήτρης
 • Παπαδημητριάδης Δημήτρης
 • Παπαργυρόπουλος Νάσος
 • Παππάς Νικόλαος
 • Πριφτάκη Αικατερίνη
 • Σαπουνά Αναστασία
 • Σιδηρόπουλος Κωνσταντίνος
 • Στογιαννίδης Γρηγόρης
 • Τελιγιορίδου Ολυμπία
 • Τουμανίδης Αντώνιος
 • Τσαμπάζη Θεοδώρα (Δώρα)
 • Τσίπρας Γεώργιος
 • Τσιριγώτη Ζαχαρούλα
 • Φαραντούρης Νικόλαος
 • Χλαπανίδα Χριστίνα

«Το θαύμα είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Κασσελάκης... πέταξε «καρφί» στον Δημήτρη Παπανώτα που αποπέμφθηκε για δηλώσεις του από το ευρωψηφοδέλτιο, υποστηρίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και ανέφερε πως «δεν είμαι Μητσοτάκης να κρατάω στο ψηφοδέλτιο υμνήτρια του Κασιδιάρη». Για τη βάφτισή του είπε πως «η προπαγάνδα το βάφτισε το θαύμα Κασσελάκη. Όταν είσαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ολόκληρο καλοδουλεμένο σύστημα, που παίρνει εντολές απευθείας από το Μαξίμου, δουλεύει με έναν μόνο σκοπό: Πώς θα διαστρεβλώσει, πώς θα σε λοιδορήσει, πώς θα δολοφονήσει τον χαρακτήρα σου. Το έχει ζήσει περισσότερο από τον καθένα μας στη μακρά πολιτική του διαδρομή ο Αλέξης Τσίπρας. Έχω να πω σε όλο το σύστημα: διαστρεβλώστε, χτυπήστε. Έχω αντοχές, επιμονή και δεν θα καταφέρετε να με τσακίσετε, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Το μόνο θαύμα είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι ίσιος ανάμεσα σε ίσους με τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο», συμπλήρωσε. «Σύγχρονη αριστερά είναι η αλληλεγγύη που δεν προχωρά μπροστά αφήνοντας πίσω έναν πολίτη αβοήθητο σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε βαγόνια τρένου που "πάμε και όπου βγει". Σύγχρονη αριστερά είναι το κράτος που φροντίζει ο πολίτης να έχει αξιοπρεπή ζωή, υγεία και μισθό. Κάθε πολίτης να έχει ίσες ευκαιρίες για να προκόψει», ανέφερε. «Σύγχρονη αριστερά είναι εκείνη που δεν εκχωρεί τον πατριωτισμό στους πατριδοκάπηλους. Που δεν εκχωρεί την πίστη στους εμπόρους πίστης. Που δεν εκχωρεί την ασφάλεια σε μια ΝΔ που επί των ημερών της εκτοξεύτηκαν όλοι οι δείκτες της εγκληματικότητας», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός δε χαραμίζει ούτε μία από τις 157 έδρες που διαθέτει

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider