Μαρινάκης για ν/σ ομόφυλων ζευγαριών: Η αποχή είναι προτιμότερη από την καταψήφιση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης για ν/σ ομόφυλων ζευγαριών: Η αποχή είναι προτιμότερη από την καταψήφιση
«Ο πρωθυπουργός ζητάει από τους βουλευτές της ΝΔ και έπειτα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο από την καταψήφιση είναι καλύτερη η αποχή» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε ανάμεσα στα άλλα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Ο πρωθυπουργός ζητάει από τους βουλευτές της ΝΔ και έπειτα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο από την καταψήφιση είναι καλύτερη η αποχή» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός είπε για την αποχή, κάνοντας σαφές αρχικά στους βουλευτές την επιθυμία του να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος σε εκείνους που επιθυμούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι καλύτερα να απέχουν», πρόσθεσε.

«Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά, γνωστές απόψεις και ως προς την αποχή είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός εκπροσωπώντας την εκτελεστική εξουσία εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση και προφανώς ζητάει και από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και απευθύνει κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα και βουλευτές.

Από εκεί και πέρα απευθυνόμενος σε εκείνους που σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είπε ότι είναι προτιμότερο να απέχουν. Η αποχή είναι μια κοινοβουλευτική στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει και ο ίδιος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αλλά επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί το νομοσχέδιο έρχεται τώρα ο κ. Μαρινάκης είπε: «Έρχεται το νομοσχέδιο διότι έτσι είχαμε πει προεκλογικά, γιατί υπάρχει μια αδικία η οποία πρέπει να διορθωθεί και ως προς το θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο και ως προς το θέμα της ρύθμισης μια κατάστασης με κάποια παιδιά που έχουν υιοθετηθεί είτε από μια γυναίκα μόνο είτε από έναν άνδρα μόνο και κινδυνεύουν από την μία μέρα στην άλλη είτε να πάνε σε ένα ίδρυμα είτε αν εισαχθούν στο νοσοκομείο να μην μπορούν να τους περιθάλψουν και οι δύο άνθρωποι που τα μεγαλώνουν».

Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Σκέρτσος θα είναι ο εισηγητής διότι είναι υπεύθυνος συνολικά για την εθνική στρατηγική για τα θέματα αυτά όπως ο κ. Παπασταύρου είναι υπεύθυνος για την εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία και πρόσθεσε ότι θα συνδράμουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για την νομοθέτηση.

Υπογράμμισε δε ότι από το 1946 μπορεί ένας άνδρας ή μια γυναίκα να υιοθετήσει ένα παιδί. «Συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης με έναν άνδρα ή μια γυναίκα και μεγαλώνουν ένα παιδί. Το θέμα είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τους δύο ως γονείς» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι θα παραμείνουν οι ιερές έννοιες του πατέρα και της μητέρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ρυθμίζει μια αδικία ότι υπήρχαν παιδιά δύο κατηγοριών»

Για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Πλεύρη ότι η ισότητα στο γάμο δεν εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κάθε κράτος είναι κυρίαρχο να θεσπίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς υποχρέωσης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι πολλά κράτη έχουν εναρμονιστεί με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επανέλαβε ότι είναι μια άδικη εκκρεμότητα και κοινωνικά έπρεπε να λυθεί.

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δημιουργείται μια ευρεία πλειοψηφία για την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Για τις δηλώσεις του κ. Δουδωνή είπε: «Ουδέποτε ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο ενός κόμματος να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Θα ήταν και παράλογο» και υπογράμμισε ότι από τα υπόλοιπα κόμματα υπάρχει πολυφωνία και από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει αφωνία. «Περιμένουμε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει καθαρά αν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Αντί να κατηγορεί τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και μάλιστα για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει το νομοσχέδιο;» είπε

Για την ένσταση του κ. Κακλαμάνη για την διαδικασία που ακολουθείται και ζήτησε σύγκληση της Κ.Ο της ΝΔ είπε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια. «Γίνεται συζήτηση με τους βουλευτές και μάλιστα αυτό γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση πριν την συζήτηση και την επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε.

Επίσης υπογράμμισε ότι η στήριξη της οικογένειας είναι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των οικογενειών. «Δεν θεωρώ ότι απειλείται η οικογένεια με την στήριξη των παιδιών αυτών. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ενδυναμώνει την οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους-εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα ξεκαθαρίζοντας η κυβέρνηση είναι αντίθετη.

«Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης με την ψήφιση του ν/σ»

«Ψηφίζεται την Πέμπτη το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξήγησε ότι «με το νομοσχέδιο τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης» και τόνισε ότι επιδιώκεται οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

«Στις σχολές ενσωματώνονται 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης δηλαδή νέα προγράμματα σπουδών» είπε και πρόσθεσε ότι το ν/σ προβλέπει την ίδρυση 60 ΚΕΕΚ που είναι στοχευμένα θεματικά campuses όπως είναι στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, το οποίο επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Υπογράμμισε ότι τα ΚΕΕΚ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ όλων των δομών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία.

Διοικήσεις νοσοκομείων

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προχωρά η εφαρμογή του νέου νόμου επιλογής διοικήσεων με τη δημοσίευση της προκήρυξης για τους διοικητές των νοσοκομείων μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών. «Η προκήρυξη αφορά συνολικά στην κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε 95 νοσοκομεία στο σύνολο των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας».

Επεσήμανε ότι με τη δημοσίευση των δύο προκηρύξεων «τίθενται οι βάσεις για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πνοής στο χώρο της υγείας οι οποίες αποτέλεσαν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπική επιδίωξη του πρωθυπουργού.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας ξεκινάμε από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορείς του δημοσίου εφαρμόζοντας οριζοντίως τα αξιοκρατικά κριτήρια που θεσπίσαμε».

Επιστολική ψήφος

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε με αναφορά σε ένα τρίτο νομοσχέδιο λέγοντας ότι κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

«Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον εκλογικό διάλογο. Κυρίως καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», είπε. «Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές», πρόσθεσε. Αναφέροντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, τόνισε επίσης ότι «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή, μία ουσιαστικά προοδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές».

Καταβολές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε ακολούθως με τις προγραμματισμένες καταβολές του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ.

«Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν», είπε ο κ. Μαρινάκης αναφέροντας πως «αξίζει να επισημανθεί πως στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2023» λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων, όσο και με την πρόβλεψη προϋπολογισμού αποκλειστικά γι' αυτά».

Νταβός

Ολοκληρώνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού λέγοντας:

«Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει ακόμα σε δημόσιες συζητήσεις για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Παπαθανάσης: Πιάσαμε το 100% σε ΕΣΠΑ και ΠΔΕ το 2023 - Απρίλιος, Σεπτέμβριος οι κρίσιμοι μήνες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γεραπετρίτης: Αναχωρεί για διαδοχικές επισκέψεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο

gazzetta
gazzetta reader insider insider