Πολιτική | Ελλάδα

Το... ραβασάκι του Μητσοτάκη στον Σαρμά - Ο φάκελος για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Newsroom

Τα μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το επόμενο χρονικό διάστημα περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ιωάννη Σαρμά, που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Στο κείμενο που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Σαρμά γίνεται λόγος για τον νόμο του επιτελικού κράτους, που «υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

Ακόμα, ο ίδιος σημειώνει «πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του "Ελλάδα 2.0"». 

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.  

Στο πλαίσιο των παραπάνω καθώς και των σχετικών αρμοδιοτήτων  της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σας παραδίδω σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας:

α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,

β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,

γ) Συνολικό σημείωμα  με  διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και  κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο. 

δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων. 

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος. 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.

Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!

Κυριάκος Μητσοτάκης»

Σημειώνεται πως ο Ιωάννης Σαρμάς έλαβε, χθες, την εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών - στις 25 Ιουνίου όπως όλα δείχνουν.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο 66χρονος Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο «GETTING RESULTS» στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο «GETTING RESULTS» σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: