Μπάιντεν-Σι: Διαθέσεις σύμπνοιας στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών - Το «κόκκινο πανί» της Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν-Σι: Διαθέσεις σύμπνοιας στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών - Το «κόκκινο πανί» της Ταϊβάν
Σύμφωνα με το Πεκίνο, το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ».

Τελευταία ενημέρωση: 16:24

H συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από συνομιλίες τριών ωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε στις 14:53 (ώρα Ελλάδας) από το ξενοδοχείο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας όπου έλαβε χώρα η πρώτη, μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, απευθείας συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, επί τη ευκαιρία της σύσκεψης των G20.

Από την πλευρά της Κίνας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως ο Σι και ο Μπάιντεν είχαν μια «ειλικρινή, εις βάθος συζήτηση για στρατηγικά ζητήματα», ενώ αντίστοιχη ήταν και η «ανάγνωση» του Λευκού Οίκου που ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν «με ειλικρίνεια για τις αντίστοιχες προτεραιότητες και τις προθέσεις τους σε μια σειρά θεμάτων».

Για το επίμαχο ζήτημα της Ταϊβάν, ο Σι δήλωσε πως βρίσκεται στον πυρήνα των κινεζικών συμφερόντων και τόνισε προς τον Μπάιντεν πως το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ.

«Πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για την σχέση Κίνα και ΗΠΑ», είπε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Πρέπει να βρούμε μια σωστή κατεύθυνση προς τα εμπρός για τη διμερή μας σχέση και να την ανυψώσουμε».

Ο Σι τόνισε την ανάγκη να μάθουμε από την ιστορία, χρησιμοποιώντας την «ως καθρέφτη» για να «καθοδηγήσουμε το μέλλον», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Προσέθεσε ότι η διμερής σχέση επί του παρόντος δεν βρίσκεται σε κατάσταση που είναι προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών και δεν είναι αυτό που περιμένει η διεθνής κοινότητα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό να μετατραπεί σε σύγκρουση. Εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται σθεναρά τη ΛΔΚ, μεταξύ άλλων ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες τους με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν έθεσε στον Σι ζήτημα για τη στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν, με τη νησιωτική χώρα να έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Για την Ουκρανία και τα πυρηνικά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν στο ότι «ένα πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί» και πως δεν πρόκειται να έχει νικητή, ενώ υπογράμμισαν την αντίθεση τους «στη χρήση κάθε πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία», στον απόηχο των σχετικών απειλών που έχουν κάνει Ρώσοι αξιωματούχοι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν-Σι: Ταϊβάν, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και Β. Κορέα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει ανταγωνισμό ή διαμάχη με το Πεκίνο, θα πει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον πρόεδρο Σι

gazzetta
gazzetta reader insider insider