EUSAIR - Διακήρυξη των Τιράνων: Παράνομη και αδικαιολόγητη η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EUSAIR - Διακήρυξη των Τιράνων: Παράνομη και αδικαιολόγητη η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας
Διακήρυξη των Τιράνων: Το υπουργικό συμβούλιο της EUSAIR αποδοκιμάζει «την παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας»

Την «παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, κατά παράβαση του άρθρου 2 του Χάρτη του ΟΗΕ», αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο στη Διακήρυξη των Τιράνων το υπουργικό συμβούλιο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR). Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Σαν Μαρίνο, της Σερβίας και της Σλοβενίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την EUSAIR, υιοθετώντας τη Διακήρυξη των Τιράνων, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Εξίσου, η υπουργική σύνοδος της EUSAIR εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία, με έναν αυξανόμενο αριθμό εσωτερικών εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνουν την εκτίμησή τους για το πακέτο της Δράσης Συνοχής για τους Πρόσφυγες (CARE) που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε πρόσφατα στη διάθεση των κρατών - μελών, προκειμένου να τα βοηθήσει να υποδεχθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες γρήγορα και με ανθρωπιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, λαμβάνει υπόψη τη σημασία της διατήρησης και της ενίσχυσης της διεθνούς ειρήνης που βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία, τη χρηστή διακυβέρνηση και τις καλές γειτονικές σχέσεις και τη συμφιλίωση.

Στην ίδια κατεύθυνση, χαιρέτισε τη βοήθεια κάθε είδους που παρέχεται στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Επιπροσθέτως, αναγνωρίζει την πραγματικότητα του 2020, του 2021 και του 2022 που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού καθώς και ότι απαιτείται συντονισμένη απάντηση και συνεργασία στην Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου για τη διασφάλιση της πλήρους κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων καλωσορίζουν το Σαν Μαρίνο ως το 10ο μέλος της Στρατηγικής και αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενδυνάμωση της φωνής της νεολαίας στη μακροπεριφέρεια ως βασικό μοχλό συνεργασίας, συμφιλίωσης και οικοδόμησης της ειρήνης, με σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Επίσης, στη Διακήρυξη των Τιράνων αναγνωρίζεται ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια αντιπροσωπεύει μια γεωστρατηγική επένδυση σε μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, καθώς τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις εν λόγω χώρες στην πορεία τους προς την ΕΕ με βάση τη διαδικασία προσχώρησης και τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, ενθαρρύνουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή πορεία για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο άρθρο 6 χαιρετίζεται η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του σχεδίου δράσης της EUSAIR για την προσαρμογή της Στρατηγικής ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις τρέχουσες προκλήσεις και ανάγκες της περιοχής, ενώ εκφράζεται ταυτόχρονα η δέσμευση ότι η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δράσης θα διασφαλίσει την ενίσχυση της πολιτικής της διεύρυνσης της ΕΕ.

Στο επόμενο άρθρο αναγνωρίζονται η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ως υπαρξιακές απειλές προς την Ευρώπη και τον κόσμο και τα μέλη της EUSAIR δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία για μια σύγχρονη, με αποτελεσματική χρήση πόρων, και ανταγωνιστική Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής 2030 για τη Βιοποικιλότητα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και των ολοκληρωμένων παράκτιων στρατηγικών διαχείρισης, τη νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και την Πράσινη Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια σε όλες τις χώρες της EUSAIR.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών με στόχο την αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας της περιοχής EUSAIR, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους στόχους απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα και την προώθηση καθαρών και βιώσιμων τεχνολογιών,

Ειδική αναφορά γίνεται στον ρόλο της Στρατηγικής ως ισχυρό και διπλωματικό πλαίσιο για την προώθηση της σταθερότητας, την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας και την υποστήριξη της ένταξης στην ΕΕ υποψήφιων χωρών και δυνητικών υποψηφίων χωρών στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου μέσω ειδικών δράσεων περιφερειακής συνεργασίας που διευκολύνουν την υιοθέτηση του σχετικού τομεακού κεκτημένου της ΕΕ.

Ακόμα, επισημαίνεται η ανάγκη αποτελεσματικής υποστήριξης στη διακυβέρνηση της EUSAIR μέσω έργων που χρηματοδοτούνται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg IPA ADRION, συμπεριλαμβανομένου του Facility Point, ως βάση για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της Στρατηγικής.

Σημαντικός παράγοντας στη φάση υλοποίησης του μακροπεριφερειακού μηχανισμού θεωρείται ο συνδετικός ρόλος της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου με τις κυβερνήσεις, τις αυτοδιοικητικές αρχές, τα fora της κοινωνίας των πολιτών και των δικτύων τους, ενώ εκφράζεται η πεποίθηση ότι η επικουρικότητα είναι μία από τις βασικές αρχές επιτυχίας.

Εν συνεχεία, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου ως «πολιτικού αγκυροβόλιου» της EUSAIR και ενθαρρύνεται να είναι περισσότερο μαχητική στην επιδίωξη πολιτικών μηνυμάτων για μια επιτυχημένη και έγκαιρη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ακροτελεύτιο 25 άρθρο της Διακήρυξης των Τιράνων, η υπουργική σύνοδος της EUSAIR εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην επόμενη προεδρία της Στρατηγικής, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που αναλαμβάνει την προεδρία από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Μαΐου του 2023, καλώντας την να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της με στόχο την εδραίωση της συνεργασίας και την καθοδήγησης της μακροπεριφέρειας σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

7ο Φόρουμ EUSAIR - Φερέιρα: Εκπληκτικές οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider