Οικονόμου: Το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια
Από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα της ακρίβειας εμφανίστηκε με απειλητικές διαθέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αντιμετωπίσει.

Το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια και ζούμε μια «εκρηκτική συγκυρία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα της ακρίβειας εμφανίστηκε με απειλητικές διαθέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αντιμετωπίσει και για το λόγο αυτό έχει διαθέσει στην κοινωνία και κυρίως σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, συνολικά 4 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο, για να μετριαστούν οι συνέπειες της ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια. «Τα χρήματα που δίνονται δεν είναι λίγα. Προφανώς και οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες. Ήδη, τον Απρίλιο θα δουν όλοι πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνεται απευθείας στα νοικοκυριά. Θα την δουν και επιχειρήσεις. Είναι ακόμα τα μέτρα για τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το επίδομα των 200 ευρώ» είπε.

«Πριν το Πάσχα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα πάρει μια οικονομική ενίσχυση, η οποία δεν του λύνει το πρόβλημα, αλλά θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί σε κάποιες βασικές ανάγκες. Αυτή η φιλοσοφία της στοχευμένης κίνησης σε όσους έχουν ανάγκη, έχει κριθεί από την κυβέρνηση ότι είναι πιο αποτελεσματική από μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Υπάρχει ένας συνδυασμός γιατί πρέπει να έχουμε εφεδρείες, προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δυναμική» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για την αισχροκέρδεια, είπε αρχικά πως σε ότι αφορά την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα τυχόν υπερκέρδη των εταιρειών, όταν και αν βεβαιωθούν από την ΡΑΕ θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% και τα χρήματα θα επιστραφούν μέσω του προϋπολογισμού και πάλι στην κοινωνία.

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια στην αγορά, είπε ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και βεβαιώνονται πρόστιμα στους παραβάτες. Συμπλήρωσε πως από την επομένη εβδομάδα όταν και θα λυθεί και το νομικό πρόβλημα, θα ανακοινώνονται τα ονόματα των παραβατών για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιοι αισχροκερδούν .

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο σύνολο τους και πρέπει η Ε.Ε να βοηθήσει παίρνοντας ουσιαστικά και γενναία μέτρα, καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη».

Πρόσθεσε δε πως «μέχρι να πάρει μπροστά η Ε.Ε» η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών. Προειδοποίησε δε πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε εκτός από την ανθρωπιστική κρίση θα βρεθούμε μπροστά και σε μια νέα κρίση λαϊκισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι - Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των προϊόντων

Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην αγορά – Όλες οι ανατιμήσεις ανά κλάδο

Χαμηλές πτήσεις για το λιανεμπόριο τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης – Τα σενάρια της NielsenIQ

gazzetta
gazzetta reader insider insider