ΗΠΑ: Απειλούν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ότι θα υποστούν νέες κυρώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Απειλούν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ότι θα υποστούν νέες κυρώσεις
Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίστηκε να πει ότι η επανεγγραφή τους στη μαύρη λίστα «μελετάται».

Η διπλωματία των ΗΠΑ απείλησε χθες Τετάρτη τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ότι οδεύουν να υποστούν νέες κυρώσεις, έπειτα από σειρά επιθέσεών τους, εναντίον κυρίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε λάβει αρκετά μέτρα», κάποια «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών», κι ενδέχεται «να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, με δεδομένες τις καταδικαστέες επιθέσεις από πλευράς των Χούθι (...) τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζεται ολοένα περισσότερο να εντάξει εκ νέου τους υεμενίτες αντάρτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται υποστηριζόμενοι από το Ιράν, στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μια από τις πρώτες αποφάσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο ήταν να τους αποσύρει από αυτόν τον κατάλογο, συνώνυμο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στην Υεμένη, καθώς και για να διευκολυνθεί η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν βρέθηκε πολιτική λύση

Όμως οι ελπίδες πως θα βρισκόταν πολιτική λύση έμειναν ανεκπλήρωτες· ο πόλεμος μεταξύ των Χούθι και των κυβερνητικών δυνάμεων – που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία επενέβη στη σύρραξη τον Μάρτιο του 2015 – συνεχίζει να μαίνεται.

Ερωτηθείς σχετικά τη 19η Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίστηκε να πει ότι η επανεγγραφή τους στη μαύρη λίστα «μελετάται».

«Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στους ηγέτες των Χούθι και οντότητες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιθέσεις οι οποίες απειλούν τους αμάχους και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε χθες ο Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων «μελετάται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΑΕ: Aναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης