Στήνει «οπλοστάσιο» για τη ΔΕΘ η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήνει «οπλοστάσιο» για τη ΔΕΘ η κυβέρνηση

Καθημερινές θα είναι από αύριο Τρίτη οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δύσκολη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά φέτος έχει να αντιμετωπίσει το «φάντασμα» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βάλει τέλος στην εκλογολογία, ενώ την ίδια περίοδο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η φορολογική επιβάρυνση.

Σε αντίθεση με την παράδοση των προηγούμενων ετών που θέλει τους πρωθυπουργούς να εξαγγείλουν νέες παροχές από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει φέτος την παροχολογία. Στην κυβέρνηση αναζητούν κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά κυρίως για τα πιο πτωχά κοινωνικά στρώματα, αλλά τα περιθώρια για εξαγγελίες παροχών είναι ιδιαίτερα μικρά δεδομένου του ασφυκτικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή απομακρύνοντας το σενάριο εκλογών, το οποίο αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δικιά του ομιλία στην ΔΕΘ. Αναμένεται επίσης, να αναφερθεί σε άλλα θέματα της επικαιρότητας όπως η μάχη κατά της διαπλοκής αλλά και να εγείρει εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δεν αποκλείεται πάντως, αν υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, να ανακοινωθούν και κάποια μέτρα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τον Σεπτέμβριο οι νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η σύνοδος των χωρών του Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πριν από τη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία έχουν απαντήσει θετικά η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα. Από εκεί ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει έστω και μια λεκτική αναφορά σε ένα κοινό μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου κατά της λιτότητας. Ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει μια τέτοια επιτυχία μαζί του στη Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Τη δική του προετοιμασία πραγματοποιεί το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας για την «μάχη» της ΔΕΘ. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει για άλλη μια φορά εκλογές και να παρουσιάσει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider