Πολιτική | Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους

Μαρία Νταλιάνη

Τελευταία Ενημέρωση 13:16

Έκκληση για εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει έως τώρα, αλλά και για τρίτη δόση σε όσους έχουν συμπληρώσει εξάμηνο, έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή. Μιλώντας δε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και απαντώντας σε μια γενικά διατυπωμένη ερώτηση για την αναγκαιότητα των τεστ σε όλους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι εάν το εισηγηθεί η Επιτροπή των ειδικών.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετέβη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, απέκλεισε κατηγορηματικά εκ νέου το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

«Δεν κλείνει κανείς», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να κοιτάμε τη θετικότητα και όχι τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, ενώ αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ειδικά στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «είμαστε πιο έτοιμοι αυτή τη φορά».

Επισήμανε εκ νέου την ανάγκη να γίνει 3η η δόση εμβολίου στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν κλείσει εξάμηνο από την τελευταία δόση, ενώ ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται για την αποστολή sms υπενθύμισης των ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας, ωστόσο ότι θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών και μέχρι τότε θα πρέπει να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ημερίδα της Βουλής αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά και την πανδημία. «Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους».

«Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους. Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο να παρουσιάζει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση, που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε να κάνει την τρίτη δόση το συντομότερο όποιος έχει συμπληρώσει 6μηνο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι πιο εύκολο για την πολιτεία να πείσει τους εμβολιασμένους να κάνουν την 3η δόση από αυτούς που ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ή και απόλυτη άρνηση το εμβόλιο. «Θα ζητήσω και πάλι από αυτούς που το σκέφτονται, να εμβολιαστούν για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να μειωθεί η πίεση από νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Έτσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στα κόμματα και συνολικά στους βουλευτές να ακούσουν με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης και να μην κομματικοποιούν άσκοπα τη μεγάλη εθνική μάχη. «Να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές», κατέληξε. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: