Πολιτική | Ελλάδα

Αυτή την εβδομάδα το Πόρισμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό - Πότε θα νομοθετηθεί το πλαίσιο

Μαρία Νταλιάνη

Στο τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε υγειονομικούς Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Στο πόρισμα της Επιτροπής αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός τόσο στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και αργότερα στην τοποθέτησή του στην Βουλή. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει στο insider.gr ότι θα υπάρξει η αναγκαία χρονική απόσταση μεταξύ της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Επιτροπής  Βιοηθικής, ώστε να ξεδιπλωθούν όλες οι απόψεις και να ακουστούν οι φωνές των κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και επιστημονικών φορέων, και μετά θα προχωρήσει η νομοθέτηση του πλαισίου. Το ίδιο στέλεχος τονίζει ότι η νομοθέτηση του πλαισίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ποιες κατηγορίες αφορά και πότε θα γίνει, αναμένεται εντός του Ιουλίου. Εν τω μεταξύ ο χρόνος που μεσολαβεί από τη νομοθέτηση έως την εφαρμογή, δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να προχωρήσουν οι ίδιοι στον εμβολιασμό τους ή να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως θα βάλει το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χθες ότι ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.  Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας χθες, δίνει τον τόνο σε ότι αφορά θέματα συνταγματικότητας και ατομικών ελευθεριών. Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου: «υπάρχει ένα ζήτημα,, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά  δικαιώματα. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα  μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς. Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι΄ αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει».

Παράλληλα με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα εξεταστεί και το θέμα των «διευκολύνσεων» σε εμβολιασμενους με ένα ενδεικτικό παράδειγμα να δίνει ό ίδιος ο Πρωθυπουργός για τα εστιατόρια. «Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμενους συμπολίτες μας» τόνισε. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: