Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών - Γυρίζουμε σελίδα στην πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών - Γυρίζουμε σελίδα στην πανδημία
H μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. 

Εμβόλιο, σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού covid και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι τα τρία στοιχεία στα οποία θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, όπου με ευρεία πλειοψηφία ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19" (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύοντας τα τρία στοιχεία, το εμβόλιο, θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 , θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι «σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

«H μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα», συμπλήρωσε.

«Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ την τελευταία διετία. Και η υπέρβαση της δοκιμασίας γίνεται τώρα η αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Και είναι έτοιμη να υποβάλλει από τους πρώτους το σχέδιο της για το επόμενο ΕΣΠΑ» τόνισε.

«Ταυτόχρονα η πορεία της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, το συνολικό πλαίσιο δράσεων το οποίο έχουμε αναλάβει, η συζήτηση η οποία ξεκινά άμεσα για τον επόμενο κλιματικό νόμο δείχνουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Και οι νέες επενδύσεις δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας για πολλές καλές νέες δουλειές ενώ οι 1.162 πλέον ψηφιακές συναλλαγές, του κράτους με τον πολίτη, φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας».

Πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα».

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «κρατώ το θετικό. Πριν από ένα μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από 360 και εκτιμούμε ότι αυτή πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί».

Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή «η αποκλιμάκωση οφείλεται σε έναν βασικά λόγο. Στον εμβολιασμό. Χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «Σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα».

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός για ένα «Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο» και πως αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στην "Γαλάζια Ελευθερία" η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα ημερών οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και διευκολύνσεις εμβολιασμένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider