Πολιτική | Ελλάδα

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου για την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Μαξίμου, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δυο υπουργοί έφτασαν περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα είχε γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας». 

Σημειώνεται πως η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». Σημειώνεται πως η διττή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26ης Μαρτίου, αναφέρεται σε αφενός θετική ατζέντα και αφετέρου στην προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται, επίσης, να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. «Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: