Γιατί είναι δύσκολη η άσκηση του Μαΐου- Τι είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι δύσκολη η άσκηση του Μαΐου- Τι είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Την δυσκολία διαχείρισης της τρέχουσας περιόδου ανέλυσε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την δυσκολία διαχείρισης της τρέχουσας περιόδου ανέλυσε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το στοίχημα θα κερδηθεί στο τέλος, ενώ υπογράμμισε τους δύο καταλυτικούς παράγοντες για να συμβεί αυτό : το πόσο γρήγορα θα τρέξει ο εμβολιασμός το επόμενο διάστημα που αναμένονται πολλά περισσότερα εμβόλια στην Ελλάδα, και την αυτοσυγκράτηση πολιτών και του κόσμου της παραγωγής, καθώς ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου, επισημαίνοντας και πάλι την εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου. Την επαναφορά, δηλαδή, της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες» ήταν η επίμαχη φράση που δείχνει την αγωνία της επόμενης μέρας, καθώς η ημερομηνία-ορόσημο παραμένει η 15η Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός. Ο πήχης σε ότι αφορά τα έσοδα από τον Τουρισμού μπαίνει γύρω στο 40% του 2019, (από 25% το 2020) , δηλαδή περίπου στα 7 δις ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήδη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Μεταξύ των στοιχείων που δείχνουν την αλλαγή στο οικονομικό κλίμα ανέφερε την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στο α΄ δίμηνο του 2021, την αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δις ευρώ τον τελευταίο χρόνο, και την αύξηση στον κλάδο των κατασκευών οι οποίες είναι στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, στο τέλος του 2008, αρχές του 2009.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για εξαγωγές

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «αναθερμαίνονται», και πρόσθεσε σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020» τόνισε.

Στο τέλος της τοποθέτησής του υπενθύμισε ότι με την παρουσίαση στην ΕΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης, «ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας όλες αυτές οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Πείθοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα κάθε συμπολίτη μας ότι το εμβόλιο δεν είναι μόνο ατομικό διαβατήριο υγείας και ελευθερίας. Αλλά και προϋπόθεση υγείας και ελευθερίας ολόκληρης της κοινωνίας. Αφετηρία μιας καλύτερης ζωής για όλους. Και μιας δυναμικής πορείας της χώρας προς την πρόοδο».

Από πλευράς εσόδων, και με την ελπίδα να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα υπερψήφισης του Ταμείου Ανάκαμψης σε όσα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών εκκρεμούν ακόμα, η Ελλάδα περιμένει προκαταβολή ύψους 4 δις ευρώ πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Στα 15 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 2021 - Παρουσίαση στο υπουργικό του σχεδίου για την περίοδο 2021-2023

Α. Πελώνη: Με υπουργική απόφαση κλείνουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα self tests στον ιδιωτικό τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider