Πολιτική | Ελλάδα

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε εκτός εποχής και εκτός κλίματος - Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Μαρία Νταλιάνη

«Το δηλητήριο που συνειδητά στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο κύριε Τσίπρα, είστε εκτός εποχής και εκτός κλίματος», απάντησε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αστυνομική βία.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας «κατηγορώ» α λα Ζολά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο επιχείρησε να εμφανίσει ως ενορχηστρωτή της έντασης. «Εγώ δεν σας κατηγορώ, σας λέω ότι για μια ακόμα φορά ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων», ήταν η τελευταία φράση του κ. Μητσοτάκη

Από πλευράς του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η τελευταία φράση ήταν «κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια», ενώ νωρίτερα υποστήριξε σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ότι όταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο με αφορμή την δίκη της Χρυσής Αυγής, τα κρούσματα κορονοϊού δεν αυξήθηκαν επειδή ήταν σε ανοιχτό χώρο και οι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων είχε μεγάλη ένταση και κατηγορίες σε προσωπικό τόνο. «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης και του διχασμού», είπε ο κ. Τσίπρας. «Είστε ψεύτης», απάντησε ο πρωθυπουργός στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αποτυχίας της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα λέγοντας τα εξής: «Ποιος είναι ο δείκτης, κ. Τσίπρα, που μετράει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα; Είναι η πανδημία ένα ελληνικό φαινόμενο, όταν μιλάτε για χιλιάδες νεκρούς; Είναι ο κορονοϊός ένας ιός ο οποίος φέρει τα χαρακτηριστικά και τα διακριτικά αυτής της κυβέρνησης; Ένα μέτρο σύγκρισης και μόνο μπορεί, δυστυχώς, να υπάρξει. Και αυτό είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση. Και είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, σε μια εποχή που, ναι, θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας για να μπορέσει να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό το καλοκαίρι, να έρχεστε εσείς και να δυσφημείτε κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από όλα τα επίσημα στοιχεία.

Εάν η πατρίδα μας ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κύριε Τσίπρα, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας. Μια κωμόπολη. Σκεφθείτε το λίγο. Στον μέσο όρο, δεν μιλάμε για τις χειρότερες χώρες. Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Το πετύχαμε, πράγματι, γιατί πήραμε πιο αυστηρά μέτρα, τα πήραμε νωρίτερα και οι συμπολίτες μας τα τήρησαν τα μέτρα αυτά σε μεγάλο βαθμό. Έστω και αν τώρα έχει επέλθει μια κούραση. Πώς έρχεστε, λοιπόν, και λέτε για ακόμα μια φορά ότι επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία;».

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την τακτική που ακολουθεί στα της πανδημίας, λέγοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας. «Και πάνω στην εύφλεκτη ύλη της κούρασης από τους περιορισμούς που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίοι, για την προστασία των πολιτών, να ανάψουν μία φωτιά. Μια φωτιά που θα κάψει τελικά την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Επενδύετε στην ένταση, στην πόλωση και στον ψεύτικο διχασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Καταλήγω πως είναι το μόνο που ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά, την υπηρετήσατε καλά αυτή την τακτική. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να ενισχύετε στις πλατείες των αγανακτισμένων, προσφέροντας ψεύτικες λύσεις, που διαψεύστηκαν αργότερα. Όμως η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει, έχει συνειδητοποιήσει τις δικές της ευθύνες. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να στήσετε ξανά τέτοιο σκηνικό  βαθιάς  έντασης είστε βαθιά γελασμένος, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει. Και η νεολαία δεν είναι μια νεολαία που σας ακούει. Είναι βαθιά προβληματισμένη και ώριμη, είναι  θυμωμένη  γιατί στερήθηκε ένα χρόνο ελευθερίας λόγω του κορονοϊού, και όταν θα δώσει εξετάσεις για να μπει στο  πανεπιστήμιο δεν θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο με μπαχαλάκηδες, αλλά το θέλει καθαρό και με καλές υποδομές».

Ενώ ο κ. Τσίπρας είπε: «Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό. Ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως «ο εχθρός είναι ο κορονοϊός» και κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Είστε πίσω από διαδηλώσεις κ. Τσίπρα - Μόνο περιθωριακά κόμματα τις στηρίζουν 

Τσίπρας: Είστε ενορχηστρωτής της έντασης κύριε Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: