Επίσκεψη Έντι Ράμα στην Αθήνα με «ατζέντα» τα 12 ναυτικά μίλια και τα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσκεψη Έντι Ράμα στην Αθήνα με «ατζέντα» τα 12 ναυτικά μίλια και τα εμβόλια

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα πραγματοποιείται μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν και υπέγραψε τρεις συμφωνίες, στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των υποδομών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο μιας έντονης αντιπαράθεσης στα Τίρανα που προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, απόφαση που δεν πάντως δεν επηρεάζει την συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία πάντως δεν μοιάζει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με αυτή την εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι επιθυμεί τον περιορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων στο σημερινό status quo. Yπό αυτή την έννοια θα έχει ενδιαφέρον να φανεί το εάν ο κ. Ράμα μεταφέρει κάποια μηνύματα από την Άγκυρα ενόψει της προσπάθειας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, ωστόσο διπλωματικές πηγές έλεγαν στο Reader.gr πως «Αθήνα και Άγκυρα δεν χρειάζονται τη μεσολάβηση των Τιράνων για οποιαδήποτε επικοινωνία».

Το ταξίδι του κ. Ράμα στην Αθήνα αφορά και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Αλβανία, που σε τέσσερις μήνες από τώρα (25 Απριλίου) θα οδηγηθεί στις κάλπες. Είναι σημαντικό για τον Έντι Ράμα να αποδείξει και σε ένα εκλογικό ακροατήριο που ζει στην Ελλάδα (υπολογίζεται πως μισό εκατομμύριο Αλβανοί που ψηφίζουν στη χώρα τους διαμένουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα) ότι έχει καλλιεργήσει μια σταθερή σχέση με την Ελληνική πολιτική ηγεσία. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Ράμα φαίνεται πως ζητεί την ελληνική συνδρομή, προκειμένου η χώρα του να πάρει ορισμένα εμβόλια και να ξεκινήσει τη διαδικασία των εμβολιασμών, έστω και συμβολικά. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ράμα είχε αποταθεί στη Pfizer και είχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία, όμως, ανετράπη λόγω της νέας συμφωνίας της εταιρίας με την Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ζητά την, έστω, συμβολική συνδρομή της Ελλάδας, όπως η χώρα μας έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Διπλωματικές πηγές, άλλωστε, υπογράμμιζαν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας στη γειτονιά μας να υπάρχει ασφάλεια και στο υγειονομικό σκέλος, με δεδομένες τις μετακινήσεις τουριστών αλλά και επαγγελματιών, στην περίπτωση της Αλβανίας, και την ελληνική μειονότητα.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider