Πολιτική | Ελλάδα

Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις

Κάθε μέρα που περνά η Άγκυρα τεντώνει όλο και περισσότερο το σχοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας σήμα για ένα θερμό καλοκαίρι. Παρά την αυστηρή και σαφή τοποθέτηση της Αθήνας στα σχέδια γεωτρήσεων, επιμένοντας στο δρόμο των προκλήσεων, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στη δική τους υφαλοκρηπίδα και βγάζει μάλιστα και νέους χάρτες στη δημοσιότητα.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι παρακολούθημα του άκυρου Τουρκολιβυκού μνημονίου», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, την ώρα που η Αθήνα ξεδιπλώνει τη βεντάλια των διπλωματικών της κινήσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Το σχέδιο διπλωματικής δράσης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας εμπλέκει όλα τα πιθανά διπλωματικά φόρα με το Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Άγκυρας, προκειμένου να είναι διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά:

Ειδικότερα, ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουτιέρες, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου  Μπογκντάν Μποζκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Η  Αθήνα ζητάει πλέον ψηφοφορία όπου θα καταγραφεί η αρνητική ψήφος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αρμενίας, σε μια κίνηση υψηλού διπλωματικού συμβολισμού. Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Παρά τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους πως τα νησιά έχουν δικαίωμα στη θέσπιση ΑΟΖ: Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον ζήτησε να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα και ειδικά τις γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ και την απειλή για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ. Φάνον τόνισε: «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία

Παρά τις αντιδράσεις η Άγκυρα δεν κάνει πίσω και σκοπεύει να προχωρήσει στις έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι. “Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα”, είπε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, για να εισπράξει την απάντηση της Αθήνας δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου: “Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα άρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε. Στα 24 οικόπεδα που έχει πάντως οριοθετήσει η Άγκυρα κι έχουν αναρτηθεί στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα ότι  αυτά εφάπτονται στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, στα 6 ναυτικά μίλια, τόσο στην Ρόδο όσο και στην Κάρπαθο, την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη. Ενώ είναι σαφές πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα θέσπισης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: