Πολιτική | Ελλάδα

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία με το βλέμμα στην Άγκυρα

Την δέσμευση της Γαλλίας για αποφασιστική στάση στο πλευρό της Ελλάδος εξέφρασε η υπουργός Άμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί από την Αθήνα, μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τουρκικά αεροσκάφη πάντως προχώρησαν σε νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας την ίδια ώρα να μιλά για χώρες που αντιμάχονται τα συμφέροντα της Τουρκίας.  

Η χθεσινή επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού  Άμυνας, Φλωράνς Παρλύ στην Αθήνα αποκάλυψε πως η ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μόνιμη, ενώ επανέλαβε την καταδίκη του Παρισιού για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. «Από το φθινόπωρο του 2019 αποφασίσαμε την ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη αποτροπής ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γεωτρήσεων σε ζώνες που δεν ανήκουν στην Τουρκία», είπε η Γαλλίδα υπουργός η επίσκεψη της οποίας ήρθε να επισφραγίσει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Αθήνας - Παρισιού, μετά την πρόσφατη απόφαση Μητσοτάκη - Μακρόν για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. 

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προώθηση της υλοποίησης της απόφασης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου Μακρόν για την εγκαθίδρυση μέχρι το τέλος Ιουνίου, στρατηγικής εταιρικής σχέσεως ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας. Εκτός από στρατιωτικές ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν επίσης να ασκήσουν πίεση και σε άλλες χώρες της περιοχής ώστε με μονάδες επιφανείας και άλλα μέσα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο. 

Γαλλία και Ελλάδα απαντούν στην Τουρκία

Η Άγκυρα, πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις, με ζευγάρι τουρκικών μαχητικών να πραγματοποιεί υπέρπτηση στο Αγαθονήσι και τον Τούρκο υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει πως οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν με τρία γεωτρύπανα. «Ευτυχώς πήραμε τα τρία γεωτρύπανα καθώς στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν χώρες που είναι ενοχλημένες από τις δραστηριότητες μας. Αυτές οι χώρες πιστεύουν πως δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτό το έργο και κάνουν τα πάντα για να μας εμποδίσουν», είπε χθες ο Φατίχ Ντονμέζ.  Απάντηση στις τουρκικές κορώνες αποτελεί η συνεκπαίδευση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη ελληνικά μαχητικά από την Κρήτη και τον Άραξο με τα γαλλικά Ραφάλ που θα απονηωθούν από το Σαρλ Ντε Γκωλ. 

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τρίτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών του τουρκικού και ελληνικού υπουργείου Άμυνας ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Στις συνομιλίες εξασφαλίστηκε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο δράσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 2020».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει, λέγοντας ότι «τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στις θαλάσσιες και εναέριες δραστηριότητες. Οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων θα συνεχιστούν στην Άγκυρα».

Είδε τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Δένδιας 

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες και συζήτησαν σχετικά με την προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της Λιβυκής κρίσης, υπό τον Ειδικό Εκπρόσωπο του κ. Γενικού Γραμματέα, Ghassan Salame, την οποία η Αθήνα υποστηρίζει. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη. Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με τον κ. Δένδια να υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: