Ελεύθερη πτώση δίχως αλεξίπτωτο

Ευάγγελος Χαραλάμπους

Mέχρι σήμερα, ο πολυδιάστατος κλάδος της εκθεσιακής βιομηχανίας, βασικός πυλώνας για την εγχώρια οικονομία, παραμένει αδρανής και σε κατάσταση αναμονής.

Μάρτιος 2020 - Μάιος 2021 και έπεται συνέχεια. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα, ο πολυδιάστατος κλάδος της εκθεσιακής βιομηχανίας, βασικός πυλώνας για την εγχώρια οικονομία, παραμένει αδρανής και σε κατάσταση αναμονής. Η προ ολίγων ημερών εξαγγελία για επανεκκίνηση λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων το Σεπτέμβριο του 2021, σαφώς έδωσε μία ανάσα αισιοδοξίας στους χιλιάδες σε αναστολή εργαζόμενους που στελεχώνουν τον κλάδο αλλά και τους πολυάριθμους επιχειρηματίες που εδώ και μήνες βιώνουν μία ρευστή, νέα συνθήκη πραγμάτων που δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον, αυτό όμως αρκεί; 

Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως η επαναλειτουργία των εμπορικών εκθέσεων αποτελεί πρόκληση τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα επιτευχθεί, όσο και για την οικονομική στήριξη που απαιτείται για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μεγάλο μέρος της αγοράς κατάφερε μέσα στο 2020 έστω και για λίγο να δραστηριοποιηθεί με κανόνες και περιορισμούς σε αντίθεση με τις εμπορικές εκθέσεις που έκλεισαν ερμητικά τις πύλες τους και είχαν να αντιμετωπίσουν ασάφεια και αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή που ορθώς φυσικά για πολλούς κλάδους όπως η εστίαση, τα γυμναστήρια, ο τουρισμός, δικηγόροι κ.α. έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση επίσημα πολλαπλά μέτρα στήριξης όπως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, επιδόματα κτλ., για την εκθεσιακή βιομηχανία τηρείται σιγή ιχθύος ενώ να τονίσουμε πως πρόκειται για έναν κλάδο που και την προ COVIDεποχή ακολουθούσε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και ήταν συνηθισμένος και οργανωμένος έτσι ώστε να φιλοξενεί έναν μαζικό αριθμό επισκεπτών. Είναι θλιβερό πως ακόμη και σήμερα που γνωρίζουμε επίσημα πως ο Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας επαναλειτουργίας για τις εμπορικές εκθέσεις, δεν έχουν ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους φορείς μέτρα στήριξης ώστε η ανάκαμψη να επιτευχθεί με σταθερά ανοδικά βήματα και χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. 

Αντιπαραβάλλοντας την ελληνική πραγματικότητα με την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, μπορούμε να διακρίνουμε σε διεθνές επίπεδο τη μειονεκτική θέση της Ελλάδας. Σχεδόν παγκοσμίως η  βιομηχανία εμπορικών εκθέσεων απολαμβάνει σημαντική στήριξη, γεγονός που αναγνωρίζει τη μέγιστη συνεισφορά της στην εκάστοτε εγχώρια οικονομία σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου αποτέλεσε από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα τον τελευταίο τροχό της αμάξης πλήττοντας βαθύτατα έναν τεράστιο όγκο εργαζομένων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις με ένα επίδομα της τάξης των 534€. Είναι οξύμωρο πως το ελληνικό κράτος αδιαφορεί για έναν κλάδο του οποίου την ανάπτυξη καρπώθηκε με υπερηφάνεια τα προηγούμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα, η εκθεσιακή βιομηχανία αδιαμφισβήτητα γνωρίζει μία κατακόρυφη άνθηση σε διεθνές επίπεδο και συμβάλλει σημαντικά στο παγκόσμιο ΑΕΠ με περισσότερα από €69 δισεκ. ενώ προσφέρει πάνω από 1,3εκ. θέσεις εργασίας (πρόσφατη έκθεση ΙΟΒΕ). Παράλληλα, αποτελεί σημαντική παράμετρο της εγχώριας οικονομίας αλλά και μέγιστο δείγμα πολιτισμού καθώς μέσα από τους κόλπους της αναδεικνύονται καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύονται οι επιχειρηματικές επαφές που οδηγούν σε μεγάλες και επικερδείς διακρατικές επενδύσεις, επιτυγχάνεται η άμεση σύγκριση ανταγωνιστικών προτάσεων και αναδεικνύεται η πολυσήμαντη ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών. 

Ολοκληρώνοντας να επισημάνουμε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά τις αντίξοες συνθήκες ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον που προμηνύεται λαμπρό. 

Εστιάζοντας στα θετικά που μας έμαθε η συνθήκη της πανδημίας, όπως νέους τρόπους επικοινωνίας και επαφής, οι νέες τεχνολογίες και οι πολυπληθείς ψηφιακές υπηρεσίες θα συμπληρώσουν άρτια τις εμπορικές εκθέσεις στο σύνολό τους, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για τον κλάδο. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η βιομηχανία των εμπορικών εκθέσεων κατέχει έναν πολυσχιδή ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας καθώς αποτελεί συνδετικό κρίκο μιας σειράς επαγγελματικών δραστηριοτήτων αμβλύνοντας έτσι την ακτίνα επίδρασής της στην εκάστοτε εθνική οικονομία. Κατασκευαστές αλλά και λοιπές υπηρεσίες προσφερόμενες τόσο προς τους εκθέτες, όσο και ως προς τους επισκέπτες, δημιουργούν έναν κύκλο δραστηριοτήτων με πολλαπλά οφέλη για αμφότερες τις πλευρές. Βασικό παράδειγμα συνδυαστικής ανάπτυξης δύο μεγάλων κρατικών βιομηχανιών είναι ο εκθεσιακός τουρισμός που γνωρίζει παγκοσμίως σημαντική διάδοση τα τελευταία χρόνια και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο με τη διεθνή αναγνώριση των οργανωμένων δομών διεξαγωγής των εκθέσεων και φυσικά με την εξέλιξη των προσφερόμενων  τουριστιστικών υπηρεσιών. Η Αθήνα πλέον όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διεξάγουν αντίστοιχου τύπου δράσεις, αποτελεί σημαντικό MICE προορισμό και η πορεία της προδιαγράφεται λαμπρή σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος και ευσύνοπτα να αναφέρουμε πως αυτό που απαιτούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι το προφανές, οριζόντια στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και καταβολή ενισχύσεων που θα στηρίξουν την πολύπαθη ελληνική επιχειρηματικότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης λόγω πανδημίας αποτελεί μονόδρομο ώστε να διατηρηθούν οι περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας αλλά παράλληλα να δοθεί η απαραίτητη ώθηση ώστε ο κλάδος αυτός της βιομηχανίας να κάνει ένα σημαντικό βήμα ανανέωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.