Οικονομία | Ελλάδα

Μισό δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Μισό δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Στο πλαίσιο της στήριξης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας,  ο ΟΑΕΔ υλοποιεί νέες, ενισχυμένες και βελτιωμένες ενεργητικές πολιτικές που έχουν ως στόχο την αποτελεσματική προώθηση της απασχόλησης και του επιχειρείν.  

Με «οδηγό» τα επιτυχημένα προγράμματα επιδότησης της εργασίας που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και «έκλεισαν» σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς η ζήτηση των επιχειρήσεων υπερκάλυψε τις 20.000 διαθέσιμες θέσεις, ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει 9 προγράμματα με συνολικά 42.000 επιδοτούμενες θέσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 500 εκ. ευρώ, με πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις και όρους συμμετοχής και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής. Ανάμεσά τους, συμπεριλαμβάνονται και δύο εμβληματικές δράσεις νέας επιχειρηματικότητας που ανακοινώθηκαν τη  Μεγάλη Εβδομάδα. 

Το πρώτο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει 2.900 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων ανέργων 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 6 στα 10 από τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα έχουν υποβληθεί από άνεργες γυναίκες. Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις των 4.000 ευρώ (μετά την έναρξη δραστηριότητας), 5.400 ευρώ (μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου) και 5.400 ευρώ (μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου). Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ, στοχεύει στην ένταξη και επανένταξη των νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και θα έχει διάρκεια 12 μήνες.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 48.000.000 €, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 3.000 πρώην επιχειρηματίες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εν μέσω πανδημίας (έως το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου), να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες και οι επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας θα λάβουν 40% επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ άνεργοι ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας θα λάβουν 60% επιπλέον μόρια. Η χρηματοδότηση για 12 μήνες (με 3 μήνες δέσμευση) κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις εταίρους), ενώ παρέχεται δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας κατά 12 μήνες και της επιχορήγησης έως 36.000 €. Είναι σημαντικό ότι για τις ψηφιακές επιχειρήσεις προβλέπονται ευέλικτοι όροι συστέγασης σε θερμοκοιτίδες (business incubators), χώρους συνεργασίας (coworking spaces) και άλλες δομές επιχειρηματικότητας, καθώς και λειτουργίας εντός οικίας. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί ακόμα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 2.000 ανέργων 30 ετών και άνω σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης  στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και αντίστοιχα 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών). 

 Βέβαια, σχεδιάζονται και άλλες δράσεις για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πολλές εκ των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που κατατέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα συνδράμουν καίρια στην κοινή προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.  Με συγκεκριμένο πλάνο και μία ευρεία εργαλειοθήκη, ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και Ευρωπαϊκούς, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. 




 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.