Οικονομία | Ελλάδα

Αντί να «σνομπάρουν» το bitcoin, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος, έναν ισχυρό ανταγωνιστή που θα παραγκωνίσει το επικρατέστερο σήμερα ψηφιακό νόμισμα.

Πρόκειται για το RSCoin, το νέο ψηφιακό κρυπτο-νόμισμα που αυτή τη φορά προέρχεται από το θεσμικό τραπεζικό σύστημα. Η δημιουργία του RSCoin ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Αγγλίας, σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου, και υπόσχεται να ενισχύσει τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών στην άσκηση νομισματικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, ουσιαστικά περιορίζει το απόλυτο –μέχρι στιγμής– πλεονέκτημα των εμπορικών τραπεζών να δημιουργούν ανεξέλεγκτα χρήμα από «αέρα κοπανιστό», με τη βοήθεια του ισχύοντος συστήματος ελάχιστων αποθεματικών, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Κοινός τόπος στον τραπεζικό κλάδο είναι πως η τεχνολογία εξελίσσεται, η ψηφιακή εποχή καλά κρατεί και, όπως επισημαίνει και ο δρ Γιώργος Δανέζης από το University College, «όποιος αργεί να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις και κρατά επικριτική στάση, στο τέλος θα χάσει τη δουλειά του».

«Αυτό που συμβουλεύω τις εταιρείες είναι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από κοντά, γιατί δεν πρόκειται για κάτι παροδικό», εξηγεί ο ακαδημαϊκός. «Βαθιά μέσα στον μηχανισμό της οικονομίας βρίσκονται χωμένες σκοτεινές δεξαμενές αγοράς και πώλησης μετοχών και εταιρείες που διευκολύνουν αυτή την ανταλλαγή. Ονομάζονται Visa, Master και PayPal και σε αυτές στοχεύουμε», τονίζει.

Το περασμένο έτος, η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε από το πανεπιστήμιο στο Λονδίνο να καταστρώσει ένα σχέδιο εναλλακτικού ψηφιακού νομίσματος. Στην αρχή, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν το Bitcoin με μεγάλη καχυποψία, θεωρώντας το ως απειλή για την ευρυθμία του νομισματικού συστήματος, αλλά σταδιακά άρχισαν να εξετάζουν τρόπους για να αξιοποιήσουν την ψηφιακή εποχή και να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που έχει αναλάβει τη σχεδίασή του, το RSCoin έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει μαζική απήχηση –σε αντίθεση με το Bitcoin– καθώς θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των κεντρικών τραπεζών, το οποίο από μόνο του ενισχύει το παράγοντα της αξιοπιστίας από την πλευρά των χρηστών.

Σύμφωνα με τον Ben Broadbent, αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, το νέο ψηφιακό νόμισμα θα χρησιμοποιείται αρχικά για τη διευκόλυνση των συναλλαγών του Κράτους, την είσπραξη των φόρων και την καταβολή των επιδομάτων. Επίσης, είναι πιθανότερο αρχικά να χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση των ομολόγων και των μετοχών για λογαριασμό των γραφείων συμψηφισμού και των χρηματιστηρίων.

«Δεν είναι πολύ πιθανό το ψηφιακό νόμισμα να αντικαταστήσει τις καθημερινές πληρωμές σε ευρώ, δολάρια ή λίρες», εξηγεί ο κ. Broadbent. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικραλείται, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών σε Bitcoin στις ΗΠΑ το 2015 δεν ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια, ποσό που στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας είναι ουσιαστικά ασήμαντο.

Από τις κεντρικές τράπεζες, όμως, καμία δεν θα μπορεί να αντισταθεί στη «γοητεία» του RSCoin, σημειώνει ο δρ Δανέζης, αφού θα τους επιτρέπει να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης με εξαιρετική ακρίβεια και να παρακολουθούν στενά τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλλόμενων (δλδ των τραπεζών) που κόντεψαν να προκαλέσουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κρίση της Lehman. «Θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Θα μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε έκτακτες περιπτώσεις», σημειώνει ο ακαδημαϊκός.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεγάλα κέντρα έρευνας και καινοτομίας στον εξελισσόμενο τομέα των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων και στην κορυφή βρίσκεται το City. «Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Σίλικον Βάλεϊ», καταλήγει ο δρ Δανέζης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: