Οικονομία | Ελλάδα
Θανάσης Κουκάκης

Για χαμηλότερο, άμεσο και όχι κλιμακούμενο αφορολόγητο όριο πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των Θεσμών να τάσσονται υπέρ ενός σταθερού και όχι ενός έμμεσου αφορολόγητου ορίου το οποίο κλιμακωτά και μέσω της έκπτωσης φόρου να οδηγεί στις 9.550 ευρώ.

Οι Θεσμοί τάσσονται υπέρ της μείωσης του φορολογικού ορίου ως μέτρο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Το δημοσιονομικό κενό και το φορολογικό βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου γύρου επαφών που είχε με το κουαρτέτο το απόγευμα της Πέμπτης το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το Σάββατο, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα δύο «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, το δημοσιονομικό και το φορολογικό.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επικεντρώθηκε στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία της πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2016.

Ακολούθησε στη συνέχεια διαπραγμάτευση για την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτικού τομεα, η οποία θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την άνοιξη. Στη συζήτηση με το κουαρτέτο για τα αγροτικά συμμετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο νέος γύρος επαφών με το κουαρτέτο ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση (είχε προγραμματιστεί για τις 17:30), λόγω συγκέντρωσης μελών της Λαϊκής Ενότητας έξω από το ξενοδοχείο. Για τον λόγο αυτό, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αναγκάστηκαν να μπουν από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου για να μεταβούν στο χώρο της συνάντησης.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για την Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής:

11.00 Χρηματοπιστωτικά

14.30 Ανταγωνιστικότητα - κλειστά επαγγέλματα

18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.