Οικονομία | Ελλάδα

Η μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας θα διαρκέσει ουσιαστικά μέχρι την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του δανείου το οποίο έχει δώσει ο ESM, δηλαδή το... 2059, κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι, αν και αυστηρότερη από άλλες χώρες, η επιτήρηση της Ελλάδας δεν θα συνιστά νέο μνημόνιο, καθώς δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν, αλλά θα πρόκειται ουσιαστικά για παρακολούθηση της οικονομικής πορείας της χώρας, ώστε οι πιστωτές να είναι βέβαιοι ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια που έχουν δώσει.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο:

«Έχουμε παρεμφερείς απόψεις με τον κ. Υπουργό γι’ αυτό και ανέφερε ο κ. Υπουργός, θα μπορούσε να απαντήσει και ο ίδιος στην ερώτηση αυτή. Αυτό που θα ήθελα να θίξω, είναι ότι κάθε χώρα η οποία λαμβάνει κάποιο δάνειο είτε από τον EFSF είτε από τον ESM, μπαίνει σε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης. Είναι η κανονική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα επειδή τα ποσά τα οποία έλαβε η χώρα είναι αρκετά υψηλότερα από τις άλλες χώρες και έχει υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και θα υπάρξει κι άλλη ελάφρυνση του χρέους, η επιτήρηση αυτή θα είναι αυστηρότερη. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Δε θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν.

Το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής επιτήρησης ουσιαστικά θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί το πώς εξελίσσεται η χώρα, το πώς αναπτύσσεται η χώρα, πώς έχει η οικονομική κατάσταση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Γίνεται μια ανάλυση της αποπληρωμής του δανείου το οποίο έχει δώσει ο ESM, η οποία είναι 30ετής, τελευταία δόση να φανταστείτε είναι το 2059, σε 41 χρόνια από τώρα.

Εμείς (ενν. ως πιστωτής) θέλουμε να λάβουμε τα χρήματά μας πίσω, αλλά δε βιαζόμαστε, δε θέλουμε να τα λάβουμε τόσο άμεσα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης γίνεται μια ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για παράδειγμα κι ότι θα συνεχιστεί αυτή η υλοποίηση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και δε θα υπάρξουν νέοι όροι.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.