Τα «αγκάθια» στο δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «αγκάθια» στο δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup

Η αισιοδοξία, που επικρατούσε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ξεκινούσε από εμπειρογνώμονες η επεξεργασία της γαλλικής πρότασης, ότι στο αυριανό Eurogroup της Σόφιας θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, έχει υποχωρήσει μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, για να έχουμε στην καλύτερη περίπτωση ένα είδος πολιτικής δήλωσης σε επίπεδο προθέσεων» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο insider.gr, περιγράφοντας εμμέσως τα δεδομένα, που κυριαρχούν εν όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παρά την προσπάθεια της Γαλλίας να παίξει ρόλο κλειδί, ώστε να υιοθετηθεί η εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει ο δρόμος για τη πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι προθέσεις «σκόνταψαν» στην αντίθεση του Βερολίνου αλλά και στις θέσεις που πρόβαλε το ίδιο το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Έτσι, η ελάφρυνση του χρέους παρά τις προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ ΔΝΤ και υπόλοιπων εταίρων-δανειστών, που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, αναδεικνύεται σε δύσκολη υπόθεση και ο δρόμος εμπεριέχει ακόμη αρκετά εμπόδια. Το θετικό στοιχείο, πάντως, κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι ότι τουλάχιστον μετά τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον είναι γνωστές οι θέσεις των διαφόρων πλευρών και τα ζητήματα, που θα πρέπει να εξεταστούν στο Eurogroup στη Σόφια.

Το Βερολίνο ζητά ο γαλλικός μηχανισμός να μην είναι αυτόματος, ώστε όταν αποφασίζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους να γίνεται εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένοι όροι και αυστηρές προϋποθέσεις. Από την πλευρά το το ΔΝΤ απαιτεί η ελάφρυνση του χρέους με βάση τον γαλλικό μηχανισμό να γίνεται αυτόματα. Την ίδια ώρα το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος, που αναμένεται ότι θα συζητηθεί αύριο κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι η θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια, που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διμερών δανείων και των δανείων του ESM. Κατά ευρωπαίο αξιωματούχο η πρόταση Λαγκάρντ ξεπερνά τα όρια, που έχουν τεθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαίου 2016 και του Ιουλίου 2017.

Επιπλέον, όπως επεξηγεί στο insider.gr, εάν τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τα οποία εξετάζονται για τα δάνεια του EFSF, δηλαδή η επέκταση ωριμάνσεων και η αναβολή πληρωμής επιτοκίων, εφαρμοστούν στα δάνεια του ESM, θα επηρεαστεί η «προτιμησιακή κατάσταση», που χαίρουν. Επιπλέον, αν τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους εφαρμοστούν στα διμερή δάνεια, που έχουν συναφθεί μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «κόστος» στον προϋπολογισμό των χωρών, κάτι που ερμηνεύεται ως «μεταφορά κονδυλίων».

Στο αυριανό Eurogroup η συζήτηση για την Ελλάδα θα συμπεριλάβει εκτίμηση της πρόοδου όσον αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό πρόγραμμα στρατηγικής για την ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος για την τέταρτη αξιολόγηση, μόνο ένας μικρός αριθμός από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Μάιο. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη για να ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider