Οικονομία | Διεθνή

Η Ευρώπη εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους ειδικούς να ανησυχούν για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times η ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ πριν προχωρήσουν σε κάποια κίνηση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η κυρία Μάλμστρομ δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει τους δασμούς με νομοθέτημα για την εθνική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η κίνηση αυτή θα τερματίσει μια ανακωχή δεκαετιών στην επίκληση κανονισμών του παγκόσμιου εμπορίου που προορίζονται για χρήση σε περιόδους πολέμου ή εθνικών καταστροφών. Η ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε ότι έτσι υπονομεύεται ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και προκαλούνται και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. «Η επιβολή τέτοιων δραστικών μέτρων δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε. «Υπάρχει ο κίνδυνος ενός ντόμινο εξελίξεων».

Αντίδραση από την Ευρώπη προανήγγειλε και πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η ΕΕ είναι εδώ και δεκαετίες στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Δεν θα κάτσουμε άπραγοι όταν η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο», είπε ο κ. Γιούνκερ.  Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ανακοινώσεις του κ. Τραμπ «δείχνουν να αποτελούν μια ξεκάθαρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας και όχι βασισμένες σε κάποια εθνική ανάγκη».

Η κυρία Μάλμστρομ δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλες χώρες για να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίων της επιβολής δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ την Πέμπτη. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η ΕΕ είναι έτοιμη και για πιο άμεσα μέτρα, καθώς η υπόθεση στον ΠΟΕ μπορεί να τραβήξει για χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να οδηγήσουν εκτροπή του χάλυβα που προορίζεται για της ΗΠΑ στην Ευρώπη επιβαρύνοντας την ήδη προβληματική ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα. Ως αποτέλεσμα, είπε η κυρία Μάλμστρομ, είναι πιθανόν η ΕΕ να ξεκινήσει την δική της έρευνα στις εισαγωγές, μια κίνηση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών και στην Ευρώπη.

Βάσει των κανόνων του ΠΟΕ ένα κράτος-μέλος του μπορεί να λάβει ειδικά μέτρα προστασία για τον περιορισμό των εισαγωγών κάποιου προϊόντος προσωρινά μόνο αν απειλείται η εγχώρια βιομηχανία λόγω ξαφνικής αύξησης των εισαγωγών. Η ΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής διμερών κυρώσεων έναντι των αμερικανικών αγαθών, δήλωσε η κυρία Μάλμστρομ.

«Είναι λυπηρό γιατί πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί», δηλωσε. «Νιώθουμε ότι αδικούμαστε και ότι είμαστε παράπλευρη απώλεια» 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.