Οικονομία | Ελλάδα

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Η μη επίλυση του θέματος με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, που είχαν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο Ταμείο, καθώς τρεις από τους εννιά τεχνοκράτες είναι στελέχη της Κομισιόν (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβένος) ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των εν λόγω κρατών και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις Ντε Γκίντος φέρονται ενοχλημένοι για το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, στελέχη των θεσμών στις Βρυξέλλες κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αξιολογήσουν τη δέσμη προαπαιτούμενων στο πολυνομοσχέδιο με στόχο να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα επικεντρώνεται στη διευθέτηση των τελευταίων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία δεν έχουν «καλυφθεί» στο πολυνομοσχέδιο, στις Βρυξέλλες καταγράφεται θετική πορεία εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, Γιοχάνες Μπάρκε.

Η εκκρεμότητα των περίπου δέκα προαπαιτούμενων από τη λίστα των συνολικά εκατό δέκα δεν φαίνεται να δημιουργεί εμπλοκή, αρκεί να ολοκληρωθούν εντός του διαστήματος, που έχουν δώσει πίστωση χρόνου οι δανειστές, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η προσοχή είναι στραμμένη σε ορισμένες από τις εκκρεμότητες – οι οποίες αναμένεται να επιλυθούν με προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους – όπως είναι ο προεδρικό διάταγμα για το Ελληνικό, καθώς μεσολαβεί η συζήτηση στο ΣτΕ στις 29 Ιανουαρίου.

Οι θεσμοί θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά καθυστερεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις λίγους μήνες πριν λήξει το πρόγραμμα στήριξης, ώστε να μην δίδονται αρνητικά μηνύματα στις αγορές, ειδικότερα, τώρα που αναμένεται μια πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας θετικής εικόνας εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης - αλλά και εν όψει της συζήτησης για το μεταμνημονιακό πλαίσιο που αναμένεται να ξεκινήσει με πιο οργανωμένο τρόπο μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης - ανησυχία έχει προκαλέσει ότι η εξασφάλιση του υπερπλεονάσματος του προηγούμενου έτους «πέρασε» και μέσω περικοπών ύψους 800 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Πρόκειται για ανησυχία, που έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τους θεσμούς, και επανήλθε τις ημέρες αυτές μετά την ανακοίνωση στην Αθήνα των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, όπως αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2018, όπου προβλεπόταν ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περασμένης χρονιάς θα είχε εκτελεστεί πλήρως.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και συζήτηση για την επόμενη μέρα, που θα ακολουθήσει την έξοδο της Ελλάδας από τα το μνημονιακό πλαίσιο, καθώς αναφέρεται ότι «θα εξετάσουν την εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.