Ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων αναμένουν οι Βρυξέλλες

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων αναμένουν οι Βρυξέλλες

Σε τρεις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στην καθολική μετάβαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, την προοπτική διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Δημόσιο, στη νέα δομή του κτηματολογίου με αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων, αλλά και στις ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων αναφέρθηκε ειδικότερα ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας στο insider.gr, ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου «έφυγε ένα μεγάλο βάρος» για την έγκαιρη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Οι τελευταίες μέρες κύλησαν με εντάσεις και τριβές ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πολυνομοσχέδιο καλύπτει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων με αιχμή ορισμένες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη από 500 ευρώ και πάνω στο Δημόσιο (στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ).

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου ικανοποιείται ο στόχος των Βρυξελλών για ολοκλήρωση των κυριότερων διαδικασιών ενόψει της αυριανής συνάντησης (11 Ιανουαρίου) του Euroworking Group, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Με το πολυνομοσχέδιο κλείνουν περίπου 70 από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Όμως, παρά την ανάσα στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των θεσμών υπογραμμίζουν ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να συμπληρωθεί η λίστα των 110 συνολικά) θα πρέπει να προχωρήσουν «το συντομότερο δυνατόν». Πάντως, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο και πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα, και εν όψει του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, οι θεσμοί θα προχωρήσουν στην σύνταξη της Έκθεσης Συμμόρφωσης, η οποία με δεδομένη, την πίεση που δέχτηκε η ελληνική πλευρά όσον αφορά σε ορισμένες διατάξεις, δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις.

Οι Βρυξέλλες επιδίωκαν την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εν όψει του επόμενου Eurogroup, στο οποίο θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και εν όψει της αναμενόμενης αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s. Η θέση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγισης θα δώσει το πρώτο ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των μνημονίων έχει ήδη τονιστεί πολλές φορές από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παρότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία μονάδα την επόμενη εβδομάδα από την S&P οι Βρυξέλλες απεύχονται οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ιδίως μετά τις πρόσφατες παροχές. Άλλωστε, στις αρχές Φεβρουαρίου θα επιχειρηθεί μία ακόμη έξοδος στις αγορές.

Υπό το πρίσμα αυτό προκαλούν ανησυχία οι κινητοποιήσεις, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα και επισημαίνεται ο κίνδυνος μιας περιόδου πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής αν ληφθούν, μάλιστα, υπόψη οι εντυπώσεις, που καλλιέργησε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες περί επικείμενης εξόδου από το μνημόνιο. Ανησυχία, που αναμένεται ότι θα εκφραστεί κατά την αυριανή συνάντηση του Euroworking Group, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider