Οικονομία | Διεθνή

Βρετανοί κατάσκοποι φοβούνται ότι ένα αντιβιοτικό λογισμικό που δίνει δωρεάν η τράπεζα Barclays σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πελάτες της μπορεί να χρησιμοποιείται από υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσικής κυβέρνησης.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι η βρετανική υπηρεσία ψηφιακών παρακολουθήσεων, GCHQ, έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την διάθεση στη χώρα λογισμικού από την Kaspersky Lab, μια από τις πιο πετυχημένες εταιρείες λογισμικού ασφαλείας του κόσμου.

Η GCHQ υποψιάζεται ότι η Kaspersky μπορεί να χρησιμοποιείται από την FSB, τον διάδοχο οργανισμό της KGB, για να  κατασκοπεύει ευαίσθητους ξένους στόχους. Η βρετανική τράπεζα Barclays η οποία προσφέρει δωρεάν συνδρομές στο λογισμικό της Kaspersky στους χρήστες των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών από το 2008, πρόκειται να σταματήσει αυτή τη συνεργασία.

Οι αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι η ευρεία διανομή του συγκεκριμένου λογισμικού από την Barclays μπορεί να έχει μολύνει τους υπολογιστές πολλών Βρετανών που μπορεί να είναι υπάλληλοι της Βρετανικής κυβέρνησης ή μέλη του στρατού που είναι πελάτες της τράπεζας και έχουν κατεβάσει το συγκεκριμένο λογισμικό. Πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουν υποκλαπεί δεδομένα πελατών της Barclays.

Στελέχη της Barclays δήλωσαν ότι θέλουν να σταματήσουν την Kaspersky για εμπορικούς λόγους και ότι αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τις υποψίες της GCHQ. Αξιωματούχοι τόσο της GCHQ και της Barclays δήλωσαν ότι οι δύο οργανισμοί δεν έχουν συζητήσει για την Kaspersky.

«Δεν έχουμε δεχθεί καμία συμβουλή η προτροπή από την GCHQ η το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) σε σχέση με την Kaspersky», δήλωσε η τράπεζα.

Από την άλλη το NCSC, που είναι ο βραχίονα της GCHQ που συνδέεται με τον ιδιωτικό τομέα για την βελτίωση των κυβερνοασφάλειας δήλωσε: «Το NCSC δεν έχει συμβουλέψει την Barclays έναντι στη χρήση των προϊόντων της Kaspersky. Κάθε πληροφορία για το αντίθετο είναι αναληθής. Το NCSC δεν είναι ρυθμιστικός οργανισμός και δεν υποστηρίζει ή απαγορεύει συγκεκριμένα προϊόντα».

Οι υποψίες για την Kaspersky ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ όταν τον Σεπτέμβριο το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας απαγόρευσε την χρήση του λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ φέρονται να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για «αρκετά» περιστατικά κατά το οποία η Kaspersky χρησιμοποιούταν από τις Ρωσικές υπηρεσίες για να υποκλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματούχων μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στους FT.

Η Kaspersky αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι δεν έχει «δεσμούς με καμία κυβέρνηση». Η εταιρεία σε δήλωσή της προσθέτει: «Δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα καμία αξιόπιστη απόδειξη από κανέναν οργανισμό. Οι κατηγορίες για ανάρμοστους δεσμούς με την Ρωσική κυβέρνηση βασίζεται σε ψεύτικες κατηγορίες και αναληθείς υποθέσεις».

Η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως οι ανησυχίες που προκαλεί το ζήτημα είναι τόσο μεγάλες που η υπόθεση έφτασε και στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.