Οικονομία | Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με τα κυβερνητικά στελέχη να αναμένουν θετικά αποτελέσματα και σύγκλιση απόψεων ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση. Οι καλοί οιωνοί, όπως σημειώνουν, φάνηκαν ήδη από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων για το ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επανέλθει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ημερήσια διάταξη.

Αν και ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, έσπευσε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -λόγω μιας πιθανόν αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος-, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές. «Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και αν το ΔΝΤ παραμείνει εκτός του προγράμματος. Ωστόσο, έχουμε κοινό στόχο μια γρήγορη απόφαση για το ελληνικό χρέος», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το πότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριου και πως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να γίνει τότε. «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε.

Την στρατηγική σημασία του ταξιδιού της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επέστρεψε» χαρακτηρίζοντάς την ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Από το Σικάγο αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία επιτρέπουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αναμένονται κοινές δηλώσεις από τον κ. Τσίπρα και την κ. Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.