Οικονομία | Διεθνή

Κερδισμένη θα βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ο λόγος είναι διπλός, υποστηρίζει η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Τσίπρις. Πρώτον, οι εταιρείες-κολοσσοί θα μεταφέρουν την έδρα τους σε κάποια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, δεύτερον, ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο το όραμα του Εμμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα υπουργός προχώρησε στις ανωτέρω δηλώσεις κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την ανάπτυξη στη Γερμανία την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, για το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2%, αντί για 1,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ με ρυθμό 1,9% αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018.

Όπως επισήμανε, η άνθηση της γερμανικής οικονομίας «έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και έχει διευρυνθεί». Η οικονομία θα παραμείνει σε θετική τροχιά και τα χρόνια που έρχονται, εκτιμά η κ. Τσίπρις. «Η Γερμανία τα πηγαίνει πολύ καλά και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει έτσι», διαμήνυσε.

Η Γερμανία αντλεί δυναμική από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας –ιδίως οι εξαγωγές της– με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και, κατά προέκταση, αύξηση των εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2,5 εκατ. την τελευταία τετραετία.

Η κ. Τσίπρις σπεύδει να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εγείρει το Brexit διαβεβαιώνοντας ότι ήδη πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να μετακομίζουν από το Λονδίνο στη Γερμανία. Ο επικεφαλής Οικονομικής Πολιτικής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Φίλιπ Στέινμπεργκ, εξηγεί ότι το Brexit μπορεί, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για μια «νέα πολιτική αφύπνιση» στην ηπειρωτική Ευρώπη –μια τάση που έχει ήδη ενδυναμωθεί όπως φάνηκε και στην ομιλία του Μακρόν για το όραμά του για την ΕΕ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, το BDI, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι στη Γερμανία προειδοποιεί ότι οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «πολύ σκληρό Brexit». Ο Χοακίν Λαγνκ, διευθύνων σύμβουλος του BDI, προειδοποιεί ότι «η βρετανική κυβέρνηση μιλά πολύ αλλά δεν έχει ξεκάθαρο όραμα» για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.