Οικονομία | Διεθνή

Διατήρηση του αρνητικού momentum στις διεθνείς αγορές αναμένει για το προσεχές διάστημα η Goldman Sachs, ξεδιπλώνοντας τις προβλέψεις της για το 2016 που ήδη ξεκίνησε με ταραχώδη τρόπο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η πτώση των αγορών θα συνεχιστεί. «Οι μετοχές θα δοκιμάσουν νέα χαμηλά, αλλά τότε θα είναι η ώρα για αγορές», επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg. Kατά τους ίδιους, οι φόβοι για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να κορυφωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω την εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων.

«Η Κίνα θα προκαλεί αλλεπάλληλα σοκ στις αγορές. Τότε όμως θα είναι η κατάλληλη ώρα για τους επενδυτές να επιστρέψουν και πάλι στις μετοχές», σημειώνει ο Christian Mueller-Glissmann, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs. Όπως εξηγεί, δηλώνει ουδέτερος (neutral) για τις μετοχές διεθνώς, αλλά κάθε περαιτέρω πτώση γεννά εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ο Mueller-Glissmann εκφράζει την προτίμησή του για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς, όπως εξηγεί, είναι πολύ πιο φθηνές έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών, ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών βελτιώνονται.

«Μετά από μια τόσο μεγάλη διόρθωση, είναι αναγκαίος ο επανακαθορισμός των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με βάση τις αποτιμήσεις», τονίζει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όσο θα ισχυροποιούνται τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών, τόσο πιο γρήγορα θα «λάμψουν» οι μετοχές τους.

Στο κατά γενική ομολογία θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Ευρωζώνη συμβάλλει και η διαρκής στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εφαρμόζει.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs προβλέπει ράλι έως και 18% για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ορίζοντα 12 μηνών. Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας στην Ευρώπη, προβλέπει αύξηση κατά 8% για τις επιχειρήσεις του πανευρωπαϊκού Stoxx 600. Πρόσφατα δημοσκόπηση του Βloomberg έκανε λόγο για αύξηση 5,7% των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη για το 2016.

Όσο για το πώς μπορούν οι επενδυτές να αποφύγουν την καταιγίδα που ακούει στο όνομα «κινεζικός δράκος», ο Mueller-Glissmann έχει την απάντηση. «Επενδύστε στις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και στην υγεία. Είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν όταν ισχυροποιηθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης», επισημαίνει. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.