Οικονομία | Ελλάδα

Στη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανίας με στόχο τη ανάταξη της ελληνικής βιομηχανίας και την αντιμετώπιση  προβλημάτων τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Το Φόρουμ Βιομηχανίας, που για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα, είναι ένα θεσμικό «όργανο εθνικής συνεργασίας» το οποίο θα συμβάλει με προτάσεις στη συστηματική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του χώρου της βιομηχανίας, λειτουργώντας συμβουλευτικά προς τον εκάστοτε αρμόδιο για τη Βιομηχανία Υφυπουργό.

Η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη κατά την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε το πολιτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παραμέληση του κλάδου της βιομηχανίας είχε ως συνέπεια η χώρα μας να υποβαθμιστεί στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και να καταστεί σταδιακά αλλά σταθερά όμηρος πολιτικών δυνάμεων και οικονομικών συγκυριών. «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να ενισχύσουμε τον βασικότερο παραγωγικό μας πυλώνα, για να κάνουμε την χώρα μας, μέσα από πολιτικές που δίνουν πραγματικές λύσεις, υπολογίσιμη οικονομική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έξυπνες πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας των εθνικών μας παραγωγικών δυνάμεων», τόνισε η κυρία Τζάκρη.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση υπό την Υφυπουργό που πραγματοποιήθηκε  σήμερα Δευτέρα  4 Ιανουαρίου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, στελέχη της ΓΓΒ και εκπρόσωποι της ηγεσίας και των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών εταίρων, όπως του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΒΙΚΕΝ και των περιφερειακών συνδέσμων της Βιομηχανίας (Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας).

Το Φόρουμ Βιομηχανίας  θα αποτελείται από μία συντονιστική επιτροπή και έξι τεχνικές υποομάδεςΤο κύριο αντικείμενο του Φόρουμ θα είναι:

- ο σχεδιασμός ενός οδικού χάρτη άμεσων δράσεων για τη βιομηχανία

-η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανίας

Οι έξι τεχνικές υποομάδες εργασίας είναι:

1. Ομάδα ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

2. Ομάδα διασύνδεσης  ΚΑΙΝΟΤΟ ΜΙΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

3. Ομάδα ενίσχυσης ΜμΕ

4. Ομάδα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5. Ομάδα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

6. Ομάδα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο Φόρουμ Βιομηχανίας  θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη από τα υπουργεία Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού (θεματική Βιομηχανίας),Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας (Θεματική έρευνας), Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επίσης εκπρόσωποι του ΣΕΒ ,των Περιφερειακών Ενώσεων κλάδων της Βιομηχανίας, του  ΕΒΙΚΕΝ, της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.