Οικονομία | Διεθνή

Μπορεί το 2015 οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών να είχαν την τιμητική τους, αλλά το νέο έτος φέρνει πλήθος ευκαιριών για τα τραπεζικά στελέχη και τους traders, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με μεταγραφές, προαγωγές και «φουσκωμένα» μπόνους.

Ας δούμε ποιες θα είναι οι πιο περιζήτητες ειδικότητες του χρηματοοικονομικού κλάδου για το 2016:

Τραπεζικά στελέχη / Κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών βρίσκονται πίσω από τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ύψους 4,2 τρισ. ευρώ το 2015, κυρίως στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.  Ποιος κλάδος έρχεται φέτος στο προσκήνιο και είναι No 1 υποψήφιος για συγχωνεύσεις; Μα, φυσικά, οι πετρελαϊκές εταιρείες. Με την τιμή του πετρελαίου να έχει «βυθιστεί» κατά 80% περίπου τον τελευταίο 1,5 χρόνο, οι ενεργειακοί κολοσσοί θα χρειαστούν τις γνώσεις των τραπεζικών στελεχών για να μπορέσουν να πουλήσουν τον εαυτό τους ακριβά στους μεγάλους ανταγωνιστές. «Όταν ένας κλάδος καταρρέει, συνήθως ακολουθούν 1-2 καλές χρονιές», σχολιάζει ο Brian Foran από την Autonomous Research LLP.  «Αυτό συνέβη και με τις τράπεζες το 2008-2009 όταν έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία του κλάδου».

Τραπεζικά στελέχη / Αναδιάρθρωση χρέους (debt restructuring)

Με τις χρεοκοπίες να αυξάνονται, τα spreads των τίτλων υψηλών αποδόσεων να διευρύνονται και τη Fed να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων,  οι υπηρεσίες αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι περιζήτητες το 2016, εκτιμά ο Vincent Hung από την Autonomous Research. Το ίδιο και τα τραπεζικά στελέχη που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους δανειστές και τους δανειζόμενους σχετικά με την αναδιάρθρωση των εταιρειών μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή πτώχευσης. «Boutique» χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Houlihan Lokey Inc. και η Lazard Ltd. πρωτοστατούν στον κλάδο και προβλέπουν αύξηση των εσόδων από restructuring κατά 24% το 2016.

Traders επιτοκίων

Οι διαπραγματευτές των επιτοκίων αναμένεται να αποκομίσουν τα υψηλότερα κέρδη τη χρονιά που έρχεται. Ειδικότερα οι traders που ειδικεύονται στα δικαιώματα προαίρεσης (options) εκτιμάται ότι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους κατά 15% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το τμήμα προσλήψεων της Options Group Inc. Η συναλλακτική δραστηριότητα σε κρατικά ομόλογα και σχετικά χρηματοοικονομικά εργαλεία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2016, καθώς η Fed έχει ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και η εν λόγω αντίθεση γεννά ευκαιρίες, όπως εκτιμά η Marianne Lake, κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan Chase & Co. Το ότι οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν διαφορετική πορεία γεννά έντονη δραστηριότητα, εξηγεί η Lake.

Ειδικοί ηλεκτρονικών συναλλαγών

Οι τράπεζες χρειάζονται τους traders και τους ποσοτικούς αναλυτές (quants) για να βελτιώσουν τις πλατφόρμες συναλλαγών ώστε οι πελάτες τους να μπορούν να διαχειρίζονται πιο εύκολα τις συναλλαγές τους σε διάφορους τίτλους και αγορές, επισημαίνει η Jessica Lee από την Options Group. «Πολλά hedge funds έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τις τράπεζες, οι οποίες συνδυάζουν συναλλαγές μεταξύ διαφόρων αγορών. Ειδικά τα στελέχη που μεταπηδούν από τα hedge funds στις τράπεζες μπορούν να πετύχουν αύξηση αποδοχών κατά 25%, εκτιμά.

Προγραμματιστές χρηματοοικονομικού κλάδου (Fintech)

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στους τραπεζικούς κλάδους για το πώς μπορούν οι τεχνολογίες της Silicon Valley να ενσωματωθούν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το 2016 πολλές μεγάλες τράπεζες θα αποκαλύψουν αυτόματα συστήματα διαχείρισης επενδύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain που στηρίζεται στο bitcoin. «Οι τράπεζες προσλαμβάνουν μαζικά προγραμματιστές και ειδικούς διαχείρισης δεδομένων για να φέρουν το blockchain στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα», εξηγεί ο Robert Dicks από την Deloitte Consulting LLP. «Θεωρούν αυτά τα στελέχη μέρος της υποδομής που έχουν ανάγκη», προσθέτει.

Traders εταιρικών ομολόγων

Ο κλάδος του Corporate Finance αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση τον επόμενο χρόνο, εν μέσω έντονης δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για τίτλους επενδυτικού βαθμού, υποστηρίζει ο Jim Amine από την Credit Suisse. Οι τράπεζες θέλουν να προωθήσουν τα παράγωγα προϊόντα ως μέσα για τις εταιρείες που θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια και οι traders θα βγουν κερδισμένοι.

Σύμβουλοι εύπορων πελατών (Wealth management)

Ποτέ οι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι δεν ήταν πιο πολύ της μόδας. Οι σταθερές ευκαιρίες κερδοφορίας και συνδυαστικών πωλήσεων  (cross-selling) που προσφέρουν οι εύποροι πελάτες είναι πολύτιμες για τις τράπεζες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν καλά για να στελεχώσουν τα αντίστοιχα τμήματα με τους καλύτερους συμβούλους της αγοράς. «Αξίζει κανείς να προσλάβει ολόκληρες ομάδες γιατί όταν κάνουν μια μεταγραφή φέρουν μαζί τους τους πελάτες τους», εξηγεί ο σύμβουλος αναζήτησης στελεχών Mark Elzweig. Κορυφαίες επενδυτές τράπεζες όπως οι Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. και JPMorgan έχουν δηλώσει ότι αναζητούν στελέχη για τα Τμήματα εύπορων πελατών, τα οποία φυσικά θα ακριβοπληρώσουν.

Νεοπροσληφθέντες

Ακόμη και για όσους δεν έχουν εμπειρία, αυτή είναι μια καλή εποχή. Αν είσαι «ψάρι» και ξεκινάς τώρα την καριέρα σου έχεις προοπτικές δυναμικής ανέλιξης, εκτιμούν τα στελέχη των υπηρεσιών προσλήψεων, σε αντίθεση με όσους μπήκαν στον χώρο το 2008. Στο ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι εργοδότες περιόρισαν τις προσλήψεις και όσα στελέχη γλίτωσαν τις απολύσεις είδαν την καριέρα τους να μένει στάσιμη –και τον μισθό τους επίσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές εταιρείες του κλάδου να υπάρχει μια «λιμνάζουσα» δεξαμενή στελεχών με εμπειρία 5-7 έτη που έχουν βρεθεί στο κέντρο της ιεραρχίας αποδυναμωμένοι, σύμφωνα με τον Paul Sorbera από την Alliance Consulting.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.