Στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη του πετρελαίου και... έχασαν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη του πετρελαίου και... έχασαν

Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα νησί. Αντ’ αυτού, προτίμησαν να επενδύσουν τους τελευταίους 18 μήνες 24 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη του πετρελαίου.

Ποτέ στην ιστορία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) οι επενδυτές δεν είχαν επενδύσει τόσα χρήματα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία με σκοπό να πάρουν την «εκδίκησή» τους. Φυσικά, δεν έχουν χαθεί όλα τα χρήματα (ακόμα), αν και σε μεγάλο βαθμό εξανεμίστηκαν μαζί με την τιμή του πετρελαίου.

Τα μισά από αυτά τα κεφάλαια (12 δισ. δολάρια) οι επενδυτές τα διοχέτευσαν σε ETF που επενδύουν σε μετοχές πετρελαϊκών μετοχών, ενώ τα υπόλοιπα μισά τοποθετήθηκαν σε ETF που επενδύουν σε συμβόλαια (futures) πετρελαίου. Αν οι επενδυτές απέβλεπαν σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν βρει κερδισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, στόχος των επενδυτών ήταν να στοιχηματίσουν υπέρ της ανάκαμψης του πετρελαίου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι επενδύσεις σε ETF «με στόχο την ανάκαμψη» (bottom-calling) δεν είναι «νέα μόδα», αλλά το μέγεθος των τοποθετήσεων είναι πρωτοφανής για τα ιστορικά χρονικά. Το 2013, οι επενδυτές είχαν προσπαθήσει «λυσσαλέα» να ανακόψουν την πτωτική πορεία του χρυσού, και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα. Η διαφορά ήταν ότι επένδυσαν «μόλις» 3 δισ. δολάρια, ενώ στο rebound του πετρελαίου επενδύθηκαν 24 δισ. δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια τα συγκέντρωσε το Market Vectors Gold miner ETF (GDX) και έκτοτε έχει χάσει το 46% της αξίας του.

Το 2014, οι επενδυτές επένδυσαν 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» το συγκέντρωσε το Market Vectors Russia ETF (RSX) και έκτοτε έχει σημειώσει «βουτιά» 45%, αν και σημειώθηκαν αρκετές εντυπωσιακές ανακάμψεις στο μεταξύ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται ένα φαινόμενο που ισχύει μόνο στα πιο ακραία σενάρια «επενδύσεων στην ανάκαμψη (bottom-calling)»: η τιμή του ETF σημειώνει ιστορικό χαμηλό ενώ την ίδια ώρα οι μετοχές καταγράφουν ρεκόρ κερδών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα: τα ενεργειακά ETF είναι τα «σαγόνια του καρχαρία» που καταπίνουν τα χρήματα των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider