Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τριπλασίασε τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωζώνης σε 3 δισ. ευρώ, σε μια νέα προσπάθεια για ενίσχυση της ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την Deutsche Bank για την έναρξη παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του μπλοκ.
Ειδικότερα, η ΕΤΕπ θα χορηγήσει δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ στη γερμανική τράπεζα, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση και την παροχή κεφαλαίων κίνησης ύψους 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που αποτελούν πυλώνα της αλυσίδας εφοδιασμού ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, καθώς και σε στρατιωτικές και αστυνομικές υποδομές, όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για το στρατιωτικό προσωπικό.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ παρέχει τη λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση για τον αμυντικό τομέα και αναμένεται να ανακοινώσει παρόμοια συμφωνία με τη γαλλική BPCE την επόμενη εβδομάδα και άλλες τράπεζες σε όλο το μπλοκ τις επόμενες εβδομάδες.
Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια στις Βρυξέλλες από την πρόεδρο της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο, η οποία επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης είναι πλέον «κεντρική» στην αποστολή της τράπεζας και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση «της επείγουσας ανάγκης για επενδύσεις» στον τομέα.
Ο τριπλασιασμός της δανειοδότησης της ΕΤΕπ, η οποία είχε αρχικά εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2024, αντανακλά το εξαιρετικά ισχυρό ενδιαφέρον των εμπορικών τραπεζών σε όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αναβάθμισης της άμυνας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕπ.
Παράλληλα, η συμφωνία με την Deutsche Bank είναι η πρώτη με εμπορική τράπεζα στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος δανειοδότησης της ΕΤΕπ, ενώ επί του παρόντος αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες συνεργασίες.